Избрани Новини

Министър Танева: В личните стопанства ще се отглеждат до 3 прасета

Основите на предвижданите промени са свързани с въвеждане на по-високи нива на биосигурност

Измененията в Закона за ветеринарномедицинската дейност е продължение на планът, който анонсирахме още в началото на лятото. Това съобщи в ефира на Канал 3 министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

"Основите на тези промени се състоят във въвеждане на по-високи нива на биосигурност във всички ферми, в които отглеждат домашни свине - било то за лични нужди, малкии фамилни стоапнаства или индустриални ферми. Ще се акцентира върху това нито един стопански двор да не бъде оставен без ветеринарен надзор и в тези промени конкретно сме написали с каква честота ще е необходимо да се извършва този контрол за всяко населено място", поясни тя.

"Отговорността ще се пада на самите кметове на населените места. Те ще приемат документите и ще следят контрола, кметът е там и той може да следи доста по изкъсо нещата. Идеята е в личните стопанства да се отглеждат до три свине за угояване, сега беше до 5, без да има рискови фактори. Тези норми се въвеждат, за да се ограничи епизоотичната обстановка в страната, за да се държи АЧС на ниски нива", обясни Танева. 

"Това е ново заболяване за нашите географски ширини, твърде опасно и с огромни щети. Стопанствата тип "заден двор" трябва да отговарят на определени условия, трябва да са оградени, в обособена част от двора, да има място, където се съхранява фуража и.н, елементарно хигиенни рутинни навици", допълни тя. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов