Избрани Новини

Затвор за престъпна група, извършвала телефонни измами в Плевенско

Апелативният специализиран наказателен съд наложи ефективни присъди от 3 до 5 години лишаване от свобода на четири лица за участие в организирана престъпна група за телефонни измами в Старозагорско, Плевенско, Габровско и други райони на страната, действала от октомври 2010 г. до юни 2012 г.

По 5 години лишаване от свобода получиха участниците в групата Румен С. и Младен П., а 3 години – Дейвид Г. Четвъртият осъден Петър И. се включил в престъпната дейност на групата през април 2012 г. За участието си в две измами съдът му наложи 6 месеца затвор, той обаче ще изтърпява общо 3-годишно наказание заради присъда на Районен съд – Велико Търново от 2008 г. - 2 г. и 6 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок (в рамките на който извършил ново престъпление).

На 27 април 2018 г. Специализираният наказателен съд призна четиримата за невиновни заради липса на достатъчно доказателства за наличие на организирана престъпна група. Втората съдебна инстанция отмени присъдата и наложи на подсъдимите ефективни наказания.

Румен С., Младен П. и Дейвид Г. са признати за виновни за четири измами в гр. Левски, Град Шипка и селата Габарево, Горно Изворово и Голямо Дряново (през периода 27 октомври 2010 г. – 3 януари 2011 г.) на обща стойност 18 976 лв., както и за други 4 деяния на територията на областите Стара Загора, Ямбол и Плевен с причинени вреди за общо 8 200 лева.

В почти всички случаи участниците в групата въвеждали в заблуждение жертвите си за това, че техен близък е причинил катастрофа, при която е пострадало дете, и е необходимо да се плати, за да не бъде търсена наказателна отговорност от близкия им.

Петър И. е осъден за участието си в две измами за общо 3 700 лв. в с.

Роза, Ямболско, и гр. Николаево, обл. Стара Загора, извършени заедно с Румен С. и Дейвид Г.

Присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)