Избрани Новини

Днес е ден за размисъл. Агитацията е строго забранена!

Над 36 хиляди кандидати се борят за кметове и общински съветници

В събота по традиция е ден за размисъл преди местните избори. Всякакъв вид предизборна агитация е напълно забранена, а партиите вече закриха предизборните си кампании, съобщава tribune.bg.
Почти всеки втори българин със сигурност ще отиде да гласува на вота тази неделя, като 55% от българите вече твърдо са решили за кого да гласуват, сочат най-новите данни в изследване на социологическата агенция „Тренд“. Всеки четвърти българин обаче все още се колебае дали и за кого да гласува.
Изборите се провеждат в два тура, първият от които е утре. Тогава ще бъдат избрани и членовете на общинските съвети. Населените места, в които никой от кандидатите не събере 50% от гласовете, ще трябва да излязат и на втори тур на 3 ноември.
В неделя в някои общини избирателите ще трябва да гласуват с четири бюлетини наведнъж - за кмет, за общински съветници, за районни кметове, и за кметове на населени места (села).

На тези избори за общински власти няма да може да се гласува машинно. На местни избори не се разкриват и избирателни секции в чужбина.
За да може един гражданин да гласува на вота в неделя, той трябва да е живял (тоест, да има постоянен или настоящ адрес) най-малко 6 месеца преди изборите в населеното място, в което гласува. Хора с увреждания могат да поискат да упражнят правото си на вот в подвижна кутия.
Общият брой на избирателите, които ще имат право на глас на вота, е 6 227 901 души.
36 251 е общият брой на кандидатите за различните позиции в общината – кмет и общински съветник. За кмет на населено място (село) ще се гласува в 1 968 кметства в страната.
Най-много са желаещите да станат кмет на София и Пловдив, а в 397 кметства има само по 1 кандидат за кмет.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов