Избрани Новини

19 367 домакинства в Югозапада са осигурили отоплението си за зимата

За изминалата седмица са съставени 13 акта за незаконна сеч

Между 40 и 60 лв. е цената на пространствен кубичен метър широколистни дърва за огрев и от 22 до 31 лв. за иглолистните, закупени директно от временен горски склад на територията на ЮЗДП. По-висока е цената единствено в Благоевград, където в централния склад на горското стопанство в града дървата се предлагат нацепени и нарязани.
При закупуване на дърва по такса „на корен” цената на кубик иглолистни е в границите от 7 до 10 лв. за различните държавни горски и ловни стопанства, а на широколистните – от 15 до 22 лв. Тази възможност е предвидена за жителите на малките населени места, които желаят сами да си добият дърва, ако са включени в изготвените от кметовете списъци.
19 367 домакинства в Югозападна България вече са осигурили отоплението си за зимата. Заплатени и издължени от склад са общо над 152 600 пр. кубични метра дърва за огрев, показва справка на ЮЗДП към 21 октомври. Най-много дърва са предоставили „ДЛС Дикчан” – 25 600 пр. куб. метра, „ДГС Гърмен” – 20 480 кубика, „ДГС Елин Пелин” – 12 330 куб. метра, „ДГС Гоце Делчев” – 10 680 куб. метра и др.
В периода на снабдяване на населението с дърва за огрев се увеличават и опитите за незаконни сечи. Служителите на ЮЗДП осъществяват непрекъснат контрол за предотвратяване на посегателствата от горите. Само за изминалата седмица горските надзиратели от териториалните поделения са съставили 13 акта за незаконна сеч и транспортиране на дървесина без контролна горска марка и превозен билет. Задържани са 10,3 пр. куб.метра дърва за огрев и 1 моторно превозно средство.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)