Предстои промяна, засягаща ТЕЛК решенията

Отпада изискването в комисиите да работят лекари по всички видове специалности

Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови да отпадне изискването в комисиите да работят лекари по всички видове специалности, съобщава Нова ТВ.
Заради заболяванията си Красимира е със 75% намалена работоспособност. Една от диагнозите ѝ е астма ,което налага задължителното присъствие на белодробен специалист при явяване пред ТЕЛК комисия.
„В деня, в който съм на ТЕЛК, ако там не е белодробната лекарка, ме викат още веднъж. Така чакам няколко дни. Случвало ми се е и седмица да чакам”, казва Красимира Кръстева.
Проблемът идва от недостига на специалисти в цялата страна.
„Лекарите специалисти в България са изключително малко на брой и практически няма как да бъдат осигурени в ТЕЛК съставите”, посочва д-р Цветолюба Генкова от дирекция „Медицински дейности“ в Министерството на здравеопазването.
Затова от догодина ТЕЛК комисиите ще могат да работят и без специалисти по конкретното заболяване. „С възможност за заменяемост, така че да създадем по-голяма гъвкавост”, казва още тя.
Лекари от ТЕЛК обаче предупреждават, че промените ще доведат до нови проблеми. „Колкото по-тесни са специалистите, толкова по-обективна ще е оценката”, каза Никола Петров.
От здравното министерство уверяват, че липсата на тесни специалисти няма да е в минус на пациентите. „Няма как това да доведе ощетяване. На практика, това, което трябва да решат ТЕЛК съставите, е въз основа на една пълна и достатъчно подробна медицинска документация”, категорична е Цветолюба Генкова.
Промяната ще стане факт от януари догодина, а очакванията са времето за придобиване на експертно решение. Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия