Избрани Новини

Едва 13 са донорите у нас тази година

По критерий на Евротрансплант донорите у нас трябва да са 10 на 1 милион българи

По критерий на Евротрансплант донорите у нас трябва да са 10 на 1 милион българи. Миналата година общо са били 16, до този момент през 2019 година те са едва 13, това каза в студиото на БНТ Росен Иванов - изпълнителен директор на агенция "Медицински надзор". Той коментира темата с донорството у нас заедно с Стефан Тамбуев - първият българин с белодробна трансплантация във Виена.
Росен Иванов описа причините, поради които броят на донорите у нас е толкова нисък: "Проблемът е в това, че са малко донорите. След това имаме проблем с активността на координаторите по донорството в болниците, които са донорски бази. Говоря за активност, която към момента не може да се контролира, надявам се в близко бъдеще това да се случва. Проблем също така е и недобрата информираност на обществото. Имаме малко над 20% откази на близки за донорство."
Стефан Тамбуев разказа за трансплантацията на бял дроб във Виена, която е претърпял през 2014 година: "Трансплантацията се състоя във Виена през януари 2014 година. След като се осъществи, много хора започнаха да ме поздравявам, че съм герой, който е претърпял всичко това. Но в случая герои са лекарите."Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)