В Благоевград започва Походът на свободата

Провежда се Национална кампания едновременно в 25 града в България

Доброволци към Местната комисия за борба с трафика на хора в Благоевград ще вземат участие в Поход за свобода, посветен на Европейския ден за борба с трафика на хора, 18 октомври. Инициативата се организира за шеста поредна година от Фондация “А21 България” като най-мащабната информационна кампания против трафика на хора и събира граждани с активна обществена позиция, партньори и съмишленици в борбата с трафика на хора, като цели да обърне вниманието на българите към огромните мащаби на престъплението и търговията с човешки животи у нас. Освен това, тази инициатива цели да разпространи информация за един от най-ценните инструменти в тази борба, а именно Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, която приема сигнали за пострадали лица денонощно и безплатно на телефон 0800 20 100.
Поход за свобода е ежегодно събитие, което се провежда в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-голямата и значима инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора по света. Благодарение на ефективните партньорства на Фондация “А21 България” с Националната комисия за борба с трафика на хора, местните комисии за борба с трафика на хора, Българския младежки Червен кръст и Превантивно-информационните центрове към местните общини, за първа година България взима участие в международната инициатива с 26 града-домакини.
Днес, освен в Благоевград, Поход за свобода ще бъде проведен и в София, Пловдив, Бургас, Плевен, Сливен, Благоевград, Видин, Монтана, Смолян, Кърджали, Ямбол, Пазарджик, Габрово, Силистра, Разград, Русе, Шумен, Никола Козлево, Варна, Сандански, Добрич, Търговище, Велико Търново, Хасково.
В Благоевград походът ще стартира от площад „Георги Измирлиев“ - 1, пред сградата на Община Благоевград в 11:00 часа и ще премине по главната пешеходна улица „Тодор Александров“, като първите 50 човека, които се регистрират на място в 10:30 часа, ще получат черна тениска на кампанията с надпис "Все още има робство".