Избрани Новини

Книгата "Останете живи" вече е част и от училищната библиотека на ПГРТО – Плевен

Авторът Георги Стоянов се срещна с ученици от 8. до 12. клас, учители и ръководството на училището

Журналистът Георги Стоянов гостува в Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен, където представи своята книга "Останете живи". На срещата присъстваха ученици от 8. до 12. клас, учители и ръководството на училището.

"Направих тази книга, защото ми писна. Писна ми всеки ден да четем, а на нас като журналисти да ни се налага да отразяваме, как българи умират при катастрофи. И то поради безумни причини – шофиране под въздействие на алкохол и наркотици, шофиране без книжка, несъобразена скорост. Книгата "Останете живи" обръща внимание на човешкия фактор при злополуките на пътя", посочи авторът.

По време на написването на книгата Георги Стоянов се среща с  хора, по различен начин "сблъскали се" с проблема "войната по пътищата". Творбата сбира истории на близки на загинали във войната на пътя, на хора, изтърпели наказания заради катастрофи, както и на пътни полицаи. Ангажиментът на Георги Стоянов не се изчерпва с написването и издаването на книгата. Идеята му е тя да стигне до възможно най-много млади хора. Затова сам инициира срещи с ученици в различни училища не само в Плевен, а и в цялята страна. Идеята е книгата да влиза в училищните библиотеки с цел учениците да я прочетат, за да формират инстинкт за самосъхранение и отговорност, за да пазят и живота и здравето на другите.

Авторът на "Останете живи" разказа на възпитаниците на ПГРТО – Плевен за това кое го е провокирало да напише книгата, за процеса на събиране на историите в нея, за посланието й. Една от най-разтърсващите истории прозвуча по време на срещата, прочетена от десетокласничката Никол Йорданова.

До сега изданието е представено в редица градове и вече е част от библиотеките на десетки училища. От днес то е част и от училищната библиотека на ПГРТО – Плевен.

Всичко около книгата може да следите на нейната официална страница във Фейсбук: https://www.facebook.com/ostanetezhivi/



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)