Избрани Новини

10% ръст на заплатите на инспекторите в РЗИ-тата

Увеличението е заложено като разход за 2020 г., увери здравният министър

Предвидено е увеличение на заплатите на инспекторите в Районните здравни инспекции/РЗИ/ с 10%, съобщи в Русе министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. При откриването на новото отделение за диализа в университетската болница „Канев“ министърът посочи, че повишаването на заплатите ще се случи от 2020 г., информира tribune.bg.

„Първата крачка направихме миналата година. Това ще е втората крачка. Трайна е политиката, която министерството провежда по отношение на нашите районни здравни инспекции, защото те са министерствата, представляват министерството на здравеопазването на територията на съответния регион“, коментира министър Кирил Ананиев.

Очаква се всички служители в 28-те структури на РЗИ да получат по-високи заплати от следващата година, които ще бъдат в съответствие с Наредбата за заплатите. Проблемът, който се опитват да решат от здравното ведомство е, че от сливането на някогашните ХЕИ и РЦЗ броят на служителите е намалял от 13 500 през 2000 г. на 2 500 през 2018 г. в сегашните РЗИ-та. В същото време от тези хора зависи профилактиката, инфекциозните болести, гаранцията, че имаме чиста вода и храна.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов