Избрани Новини

Планински спасители помогнаха на мъж със счупен крак в Беласица

Паднал от 15-метров водопад между хижите "Конгур" и "Беласица"

Планински спасители от ПСС - Сандански помогнаха на мъж със счупен крак в Беласица. На 13.10. в 0:05 часа постъпил сигнал към отряда от централата на ПСС за мъж, паднал от водопад със счупен крак някъде между хижа Конгур и хижа Беласица в планината Беласица, но без конкретни координати. Били двама. Единият от тях се хлъзнал и паднал от водопада. Неговият приятел го търсил доста време, преди да подаде сигнала.

"Веднага от отряда тръгнахме натам. През това време полиция, пожарна и двама колеги планински водачи, както и хижарите от хижа Беласица, тръгват да ги издирват. Намират ги в много недостъпна скалиста местност. Пострадалият бил паднал от около 15-метров водопад и чупи крака на две места. По насоки на колегите и пожарникарите около 4:00 часа бяхме при тях. Пострадалият бе имобилизиран, облечен и поставен в носилката. След като видяхме терена, по който нямаше никакъв шанс за транспорт надолу, трябваше да изкарваме пострадалия нагоре по склона с денивелация 600 м. И наклон на терена над 45°, сипеи и скали. Обадихме се за помощ, тъй като с наличните хора нямаше как да го изнесем. В 4:30 тръгнахме да го транспортираме. Към 7 часа дойдоха още 20 пожарникари от пожарните в Петрич и Сандански. Започна борба с гравитацията, пострадалият бе доста тежък. Със задружна работа и 8-часово носене и дърпане по склона пострадалият бе изведен на пътя, където чакаше линейка", споделиха спасителите от ПСС - Сандански.

Поклон!

От полицията допълниха новината за спасителната акция: На 12.10. около 23:55 часа на тел.112 е получен сигнал за пострадал човек в планина Беласица. Пострадалият е 30-годишен мъж от Петрич, който е паднал във водопад и е получил фрактура на крака и други травми. Сформирана е група по издирване от РСПБЗН-Петрич, като участие по издирването са взели и двама ловци от местна дружинка. Около 03:24 часа на 13.10. мъжът е открит. Поради сложността на терена са изпратени допълнителни  сили от още 14 служители от РСПБЗН-Петрич, РСПБЗН-Сандански и РУ-Петрич за изнасянето му до линейка на ЦСМП.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов