Избрани Новини

От юни до август у нас е имало над 4.4 милиона чуждестранни туристи

Над 40 хиляди са китайските туристи, посетили България

От юни до август у нас е имало над 4.4 милиона чуждестранни туристи. Има лек спад в националните ни курорти, но има ръст при нощувките. Това показва, че туристите тази година са останали за по-дълго време, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.
„2019 година е изключително трудна и пълна с предизвикателства, но с доста положителни резултати", каза министър Ангелкова.
Тя коментира и фалита на „Томас Кук“. Туроператорът е изпратил на 12 юли официални писма, че са сключили сделка с инвеститор, описали са стъпките за оздравяване. В този смисъл ситуацията е била трудно предвидима.
„Изключително сериозно разместване се случва в момента на пазара и това неизменно дава своите отражения“, обясни министър Ангелкова.
Преди три дни министърът на туризма е била на среща в Германия с представители на други туроператорски компании. От над 435 000 туристи, които са дошли това лято през "Томас Кук", 200 000 са немци. За миналата година над 800 000 немски туриста са посетили страната ни. И другата седмица на министъра ѝ предстоят срещи във Великобритания и Германия за договаряне на сезон 2020 година.
„За следващата година ще имаме специален механизъм, който да подпомага организирания туризъм през рекламата“, съобщиминистър Ангелкова.
Само за месец август 378 милиона са нощувките на хотелите по Черноморието. Това е с 10% повече от друга година.
Министър Ангелкова обясни, че юни месец е бил труден заради изкуствено създадена истерия.
„Нощувките от българи, посещенията от български туристи по българското Черноморие, са с ръст над 5.8% в сравнение с миналата година“, допълни тя.
Основно туристите, които посещават страната ни, са от Румъния, след това Гърция, на трето място са немските туристи, след това - тези от Турция, от Сърбия, Русия, Великобритания. Над 40 хиляди са китайските туристи, посетили България, това е около 50% ръст спрямо миналата година.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)