Избрани Новини

Журналистът Румен Стоичков разказва за селата от Подгорието

Историите са поместени в петте му книги, издадени досега

Любопитни ли сте да видите през един друг поглед села от Югозапада? Да чуете предания и легенди, хипотези за произход на имената на села, рекички, местности, историите на църквите, читалищата и училищата, характерни обичаи? Ако нямате търпение това да се случи, елате на среща-разговор с Румен Стоичков, журналист от БНР. Срещата ще се проведе в Посетителския център на Природен парк „Беласица“ в село Коларово днес от 14:30 часа (събота) и е част от програмата на Фестивала на кестена 2019.
Благодарение на репортажи и пътеписи от селища, записи с кметове, краеведи, учители, читалищни дейци, най-обикновени хора, познаващи родовата памет на своето населено място, журналистът и писател Румен Стоичков ще разкаже за селата Беласица, Габрене, Скрът, Яворница, Тополница, Гега, Чуриловския манастир, Никудин, Богородица, Голешово, Парил, Ковачево, и др. Историите са поместени и в петте му книги, издадени досега - „Някъде там“, „Сърце на длан“, „Из стръмнините на България“, „Преди забравата“, „Ожадяла река“.
Румен Стоичков е завършил специалностите "Българска филология" и "История" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а 30-годишната му професионална кариера като журналист преминава в БНР. За различните програми и предавания, предимно в "Хоризонт", е автор на над 2000 репортажа, правени предимно в малки населени места, чиято история и съдба винаги го е вълнувала, защото тя е не само регионална, но е и част от националната памет, както самият той твърди.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)