Избрани Новини

Министър Димов: В страната се изграждат модерни системи за депониране на отпадъци

Прерязаха лентата на новата клетка към Регионално депо за неопасни и инертни отпадъци Петрич

Прерязаха лентата на новата клетка към Регионално депо за неопасни и инертни отпадъци Петрич. На церемонията присъстваха министърът на околната среда Нено Димов, заместник-председателят на Комисията по околна среда към Народното събрание Борис Ячев, депутатът Георги Динев, директорът на РИОСВ Ангел Георгиев, заместник областният управител Антоанета Янчева, представители на Община Петрич. Новата Клетка 4 е обект от първостепенно значение, защото решава проблемите с депонирането на отпадъци за години напред.

„Това е инвестиция с дългосрочно приложение“, посочиха от общинското ръководство. Припомни се, че изчерпаният капацитет на Клетка 3 още преди четири години е наложил спешни действия от Общината за недопускане на криза с отпадъците. Така се стига до кандидатстване и одобрение за финансиране от ПУДОС в размер на 1 055 238 лв. за новата Клетка 4. На Регионалното депо за битови отпадъци край Петрич годишно се депонират около 15 000 тона битови отпадъци и около 2 500 тона строителни отпадъци.

Новата Клетка 4 към е с площ от 15 160 кв.м. Тя може да приеме около 135 900 куб.м отпадъци за период от осем години напред. Освен новата клетка Община Петрич защити и финансиране по ОП „Околна среда“ за изграждането на други две възлови съоръжения към депото – компостираща инсталация за зелени отпадъци и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци. Инвестицията е за над 10 млн.лв. С изграждането на тези инсталации ще се намали обема на депонираните отпадъци, както и размера на таксите за депониране.

„В страната се изграждат модерни системи за депониране на отпадъци, една от тях откриваме в Петрич и се решава належащ проблем. Но големият проект на община Петрич - компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на отпадъци, е същинската стъпка към сепариране на отпадъците и тяхната повторна употреба“, каза министър Нено Димов. Заместник-председателят на Комисията по околна среда към НС Борис Ячев си спомни, че като общински съветник в Петрич през 2002 г. е присъствал на първата копка на Клетка 1, за която тогава Общината е чакала шест години и половина. „И днес като чуваме, че в рамките на по-малко от две години Община Петрич е изготвила и защитила проекта си за новата четвърта клетка и двете инсталации, мога само да поздравя общинското ръководство“, каза Борис Ячев и допълни, че Петрич е една от най-бързо развиващите се общини в България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов