Избрани Новини

Задържаха под стража 56-годишния Димитър С. по Европейска заповед за арест

Мярката ще се търпи в затвора в Бобов дол със статут на обвиняем

Мярка за неотклонение Задържане под стража“ за 56-годишния Димитър С. от гр.Гоце Делчев, понастоящем изтърпяващ наказание в затвора в Бобов дол, постанови Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Татяна Костадинова. Мярката ще се търпи в затвора в Бобов дол, със статут на обвиняем.
Искането за вземането на най-тежката мярка за неотклонение е във връзка с Европейска заповед за арест от 2016 година.  Мъжът е разследван в Гърция за създаване и включване в престъпна организация, за трафик на наркотични вещества под формата на държане и продажба, подбуждане към трафик на такива, внос и транспорт на гръцка територия. Деянията съответстват на престъпления по чл. 242, 321 и 354 от НК на РБългария, за които максимално предвиденото наказание е лишаване от свобода до 10 години. Давността на наказателното преследване в Гърция ще изтече през 2035 година.
Димитър С. към момента е в затвора в Бобов дол, където изтърпява наказание - лишаване от свобода, след присъда на Окръжен съд - Благоевград от 2015 година. Той е осъден на 4 години и 6 месеца за държане и разпространение на наркотични вещества и за склоняване към трафик на наркотици през ГКПП Илинден.
С решение от 12.09.2017 година, Окръжен съд - Кюстендил допуска за изпълнение Европейската заповед за арест. Определението е обжалвано пред Апелативен съд- София и на 20.12.2017 година делото е прекратено, защото Димитър С. бяга от затворническото общежитие в Самораново, което е към затвора в Бобов дол и се укрива до 30.08.2018 г., когато е задържан от служители на ОД МВР- Пловдив.
По делото е приложено писмо от 1.10.2019 г.  от МВР - Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, от което е видно, че исканото лице Димитър С. продължава да се издирва от гръцките власти, във връзка с издадената Европейска заповед за арест.
Съдът счита, че престъпленията, посочени в ЕЗА, са такива и по българския закон, като давността по тях не е изтекла. Съдът намира, че е налице реална опасност лицето да се крие, доколкото от материалите по делото в Софийски апелативен съд се установява, че Димитър С. е избягал от затвора, поради което не се явява в съдебни заседания, заради което предходното производство по изпълнение на ЕЗА е било прекратено, пише в мотивите на съдия Татяна Костадинова.
Определението на Окръжен съд- Кюстендил за вземане на мярка „Задържане под стража“ по отношение на Димитър С. може да се обжалва пред САС в 3-дневен срок.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов