Избрани Новини

Започнаха доставките по училищните схеми за учебната 2019/2020

Всички подадени заявления за одобрение от учебните заведения са обработени

Децата в училищата и детските градини вече получават качествени български плодове и млечни продукти. От началото на октомври доставките на продукти в учебните завадения по двете схеми - „Училищно мляко“ и „Училищен плод“ са факт. Това съобщи зам.изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иван Капитанов. Той обясни, че на одобрените кандидати по двете училищни програми е дадена възможност да започнат по-рано доставките спрямо минали учебни години. Целта е на децата да се осигури по-голям брой пресни плодове, произведени от българските производители.
С Определение № 12586 от 25.09.2019 г. Върховният административен съд на Република България - петчленен състав, окончателно отхвърли искането за спиране действието на Постановление № 32 на Министерски съвет от 22.02.2019 г. за изменение и допълнение на Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема "Училищен плод" и схема "Училищно мляко" по отношение на § 23 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредбата.
С приемане на това определение, по силата на § 23, ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема "Училищен плод" и схема "Училищно мляко" към настоящия момент всички актове за одобрение на доставчици по училищните схеми, издадени през 2018 година, прекратяват своето действие с приключването на учебната 2018/2019 година, независимо от срока, за който са били издадени.
Няма риск от компрометиране на училищните схеми за учебната 2019/2020, заяви Капитанов, като подчерта, че изпълнението им върви ускорено. Всички подадени заявления за одобрение от учебните заведения са обработени. За близо 80% от тях, общо по двете схеми, вече са с издадени актове за одобрение. От останалите заявители е изискана допълнителна информация.
Към момента по схемата „Училищно мляко“ са издадени 65 акта за одобрение на 1 882 учебни заведения от подадените 110 заявления за 2 556 учебни заведения. По схемата „Училищен плод“ са издадени 80 акта за одобрение на 1 951 учебни заведения, при подадени 143 заявления за 2 606 учебни заведения. Издаването на актове продължава, съобщи Капитанов.
През учебната 2019/2020 г. децата в училищата и детските градини ще получават 46 доставки по схемата „Училищен плод“ и 50 по схемата „Училищно мляко“. Броят им е съобразен с прогнозния бюджет и е определен със заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“, допълни Капитанов.
Съгласно Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема "Училищен плод" и схема "Училищно мляко", директорите на учебните заведения са оправомощени да провеждат избор на заявители по критерии, одобрени от тях. Съгласно нормативна рамка (чл. 13,б-13,г) от наредбата, няма определен срок за провеждане на процедурата за избор на заявител, като учебните заведения е възможно да бъдат заявявани за участие по схемите през цялата учебна година, обясни Капитанов.
След получаване на акта за одобрение, избраните заявители представят в 10 дневен срок в ДФЗ, съгласуван с директорите на учебни заведения, график на доставките през учебната година.
За учебната 2019/2020 бюджетът по схемата „Училищен плод“ е над 13, 656 млн.лв., а по схемата „Училищно мляко“ - над 15, 863 млн.лв., каза още зам.изпълнителният директор на ДФЗ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)