Избрани Новини

Банско е пред прага на най-обичаната седмица в годината

На възпоменателно тържество ще бъде открит бюст-паметник на Гоце Делчев

Наред с фестивалите, събитията, концертите и изложбите през годината, Банско има своя ден - денят, в които празнува обявяването на свободата си. И защото събитията, които Общината е подготвила за жителите и гостите си, не могат да се съберат в един ден, Банско ще празнува повече от седмица.
Началото поставя известният творец Константин Икономов, който чества своя 80-годишен юбилей с представяне и рецитал по най-новата си книга „Въглени”. Тържеството на опита и таланта ще е съпътствано с изложба на пластики от камък и дърво, които авторът е изработил през лятото на 2019-та. Константин Икономов кани своите приятели и ценители на творчеството му на 28-и септември (събота), в тържествената зала на читалището от 18.00 ч. да споделят с него личния му и на родния му град празници.
На 30-и септември (понеделник) в Дома на изкуствата към Музейния комплекс в 17.00 ч. ще бъде открита изложба на оръжия, а от 17.30 ч. ще бъдат наградени победителите в конкурса „Красивите градини на Банско”, в който участваха грижовни собственици на градини, подчертаващи красотата на планинския град.
В първия ден от новия месец (вторник), в големия салон на читалището канят на театър. Трупата е местна. По време на летния фестивал „На публиката с любов” пиесата „Има ли смисъл да утепваме мечка” се радва на най-многобройна посещаемост и едва побра желаещите в залата. Второто представление е в чест на празника на Банско. Началото е 18.00 ч., входът е свободен, а забавлението – гарантирано.
На 2-ри октомври предстои награждаване на децата, участници в конкурса „Имало едно време – през детските очи”. Малки, големи и още по-големи момичета и момчета се състезават за големите награди в три категории – рисунка, художествен текст и фотография. Изложбата от творбите им ще бъде подредена във фоайето на читалището, а награждаването на победителите в сряда от 17.00 ч.
На 3-ти октомври от 10.30 ч. канят на образователно куклено шоу най-малките зрители на спектакъла от турнето на ЕКОПАК „Нахрани ме разделно”. Посещението е за децата от детските градини и е в големия салон на читалище „Никола Вапцаров”.
Вечерта празникът на града ще се усети с пълна сила под стъпките на един от съставите, съхраняващи традициите и фолклорния дух на Банско. Юбилейният концерт на „Бански фукли”  ще започне точно в 18.00 ч. отново в големия салон. Входът е свободен.
4-ти октомври е ден за движение на открито. На язовир „Белизмата” от 10.00 до 12.00 ч. ще се проведе традиционното състезание "Детето риболовец - без дрога". От 14.00 на градския стадион „Св.Петър” ще се проведе спортен празник с надслов „Игрите от вчера и днес”, където децата ще имат възможност да участват в организирани игри от времето на техните баби и дядовци - забравени , но така ценни в днешно време.
В 18.00 ч. в Посетителския информационен център ще бъде прожекцията на филма на Валери Яков „Подвигът и другите обикновени неща” - достойна част от празника на града и невъзможен за изпускане.
5-ти октомври е наситен на събития още от 9.00 ч, когато в църквата „Света Троица" ще се отслужи тържествена литургия, а в 10.00 ч. на паметниците и паметните плочи ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите.
В 10.30 ч. е възпоменателното тържество с откриване на бюст-паметник на Гоце Делчев на едноименната улица, превърната в любимо място и еталон за града.
Вечерният концерт на местни фолклорни състави към читалище „Никола Вапцаров” и специалното участие на ансамбъл „Българе” ще постави край на тържествата по повод празника на Банско. Спектакълът „Духът на България” започва в 18.00 ч. на площада и завършва с внушителна заря.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)