Кюстендил се включи в Европейкия ден без загинали на пътя ​

Пътни полицаи и червенокръстци представиха операцията в областта

Днес пътни полицаи и доброволци от БЧК – Кюстендил, стартираха в областта  инициативата на  Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL. Тя e част от Европейската седмица на мобилността, като целта е да се ограничат до минимум жертвите на пътнотранспортни инциденти. Мотото, избрано от организаторите тази година, е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”.

Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място – как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.

Старши инспектор Добромир Добрев от сектор „Пътна полиция“ - ОДМВР съобщи, че от началото на годината до днес в областта са възникнали 67 тежки произшествия с 10 убити и 73-ма ранени. В областта са уязвими следните участъци от пътната мрежа с интензивен трафик: АМ –А3 „Струма“ ПП I-6/ГКПП Гюешево – Радомир/ и ВП II-62/Кюстендил- Самоков/. Той подчерта, че в уязвимите участъци и в туристическите дестинации пътни полицаи осъществяват ежедневен контрол за спазване правилата за движение. Служителите, упражняващи контрол на пътното движение, са сезирали местните комисии по безопасност на движението за установени пропуски в организацията на движението, направени са препоръки за ограничаване на скоростните режими и ограничаване на задръстванията.  

Доброволци от БЧК – Кюстендил, които са традиционни наши партньори, раздадоха на участниците в движението – водачи и пътници, листовки, представящи кампанията и съдържащи съвети за безопаснот към малки и големи. Листоввки, представящи националната кампания „Да пазим децата на пътя“, и издадените от БЧК материали за оказване на първа помощ при произшествия.  И пътници, и водачи  изразиха положителната си оценка към препоръките за оказване на първа помощ и са убедени, че спазването на правилата и оказаната първа помощ спасяват живот.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"