Избрани Новини

ЮЗУ ще се включи в Европейската нощ на учените

Иновационният център за екоенергийни технологии ще посрещне любопитните благоевградчани

Тази година програмата на проекта REFRESH за Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития, които свързват науката с културата, домакинството на Пловдив на Европейска столица на културата 2019. Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб “Академик”, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В.
Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. От 18:00 до 22:00 часа университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През 2019 г. България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите “Мария Склодовска-Кюри”, единият от които е REFRESH.
Югозападният университет „Неофит Рилски“ за поредна година ще се включи в Европейската нощ на учените. Днес, 27-ми септември, от 18:00 до 20:00 ч. Иновационният център за екоенергийни технологии ще посрещне ученици и гости от Благоевград. В рамките на събитието ще бъдат демонстрирани занимателни опити, посветени на 150-годишнината от публикуването на периодичната таблица на химичните елементи от Дмитрий Менделеев.
От 18:30 до 19:30 ч. гражданите на Благоевград ще се информират за дейността на Центъра за съвременни биоинформатични изследвания към ЮЗУ „Неофит Рилски“.  Присъстващите ще се запознаят с някои интересни научни проблеми, над които членовете на центъра работят активно.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов