Избрани Новини

Почина Любомир Левчев

Приживе беше признат за класик на българската литература

На 84-годишна възраст почина големият писател Любомир Левчев, съобщиха от семейството му.

Приживе беше признат за класик на българската литература.

Любомир Левчев е роден на 27 април 1935 г. в Троян. Завършил е Философско-историческия факултет на Софийския университет. Редактор и главен редактор е на в. “Литературен фронт” (1961-1971), първи заместник-министър на културата (1975-1979), председател на Съюза на българските писатели (1979-1989). От 1991 г. е редактор-собственик на издателска къща и международно списание “Орфей”.
Първата му книга “Звездите са мои” излиза през 1957 г. През 2005 г. публикува книга стихове “Пепел от светлина”. Междувременно е издал повече от 20 книги поезия. А също и романите “Убий Българина!” и “Ти си следващият” (“You Are Next”: www.vivisphere.com).
Близо 60 негови книги са публикувани в 33 страни (преведени на английски, френски, испански, руски, немски, италиански, шведски, арабски, хинди и др. и издадени в САЩ, Англия, Канада, Франция, Русия, Германия, Германия, Испания и пр.)
Действителен член е на Европейската академия за изкуство, наука и литература – Париж. Член е на Европейската академия за поезия – Люксембург. Фелоу на Йейлския университет – САЩ.
Любомир Левчев е носител на престижни международни награди:  Златен медал за поезия на Френската академия и звание Рицар на поезията (1985); Голяма награда на института “Ал. Пушкин” и Сорбоната (1989); Световна награда за мистична поезия “Фернандо Риело” (1993) и др. Поклон!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов