Избрани Новини

ВСС избра съдия Велина Полежанова за председател на Районен съд - Разлог

Тя има над 12 години юридически стаж като съдия

Съдийската колегия на ВСС избра единодушно с 11 гласа „за“ Велина Иванова Полежанова за административен ръководител – председател на Районен съд – Разлог.
Тя има над 12 години юридически стаж в органите на съдебната власт като съдия. Мотивирана е да участва в конкурса въз основа на натрупания житейски и професионален опит като съдия в Районен съд – Разлог. Желае да запази постигнатите добри резултати, да създаде хармонична работна среда, способстваща за ефективно, срочно и качествено правораздаване. Кандидатът отдава важно значение на получената подкрепа от Общото събрание на съдиите, което е направило предложение пред ВСС за назначаването ѝ на поста.
В представената Концепция за управление съдия Полежанова заявява, че ще продължи създадените добри практики. Като свои приоритетни цели посочва реализирането на срочно, качествено и достъпно правосъдие, повишаване на професионалната квалификация на магистратите и съдебните служители, и осигуряване на прозрачност и публичност в работата на съда. За тяхното постигане се предвижда периодично актуализиране и надграждане на вътрешната нормативна база – правила и процедури, включително чрез изготвяне на оперативни планове с участието на магистрати и служители; осъществяване на постоянен контрол, анализ и оценка на работните процеси в съда, съпроводен с мерки за оптимизирането му; осъществяване на ежемесечен контрол на предприетите времеви стандарти за разглеждане на наказателни и граждански дела, съпроводен с извършване на анализ и оценка, включително обсъждането им от Общото събрание на съдиите при необходимост от промяна. Кандидатът възнамерява да продължи дейностите по подобряване на материално-техническите условия за работа в сградата на Районен съд – Разлог, с цел преодоляване на битови проблеми, дължащи се на овехтяването на съдебната сграда и на инсталациите в нея.
Въпроси към Велина Полежанова поставиха Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Севдалин Мавров – членове на ВСС, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд. Те поискаха мнението ѝ за кадровата обезпеченост и качеството на работа на съда, относно съдебната администрацията, както и за практиката по административно-наказателни дела и необходимостта от провеждане на съвместни обучения с административния съд.
Подкрепа заяви Красимир Шекерджиев - член на ВСС, като посочи, че кандидатът е наясно с проблемите на съда, има ясна визия за тяхното решаване, а поставените в предложената концепция за управление цели са постижими. Обърнато бе внимание на дадената от общото събрание на съда подкрепа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов