Избрани Новини

Благоевградската общественост почете Независимостта на България

В знак на признателност към делото на хилядите герои се поклони кметът д-р Камбитов

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост отбеляза 111 години от обявяването на Независимостта на България. Церемонията се състоя пред Паметната плоча на загиналите в борбите за освобождение и обединение на страната. В знак на признателност към делото на хилядите герои се поклониха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, народният представител Даниела Савеклиева, председателят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков, представители на политически партии, образователни дейци и граждани.
Традиционно церемонията започна с химна на Република България, изпълнен от Биг бенд -  Благоевград. Възпитаници на Природо-математическа гимназия "Акад.С. Корольов" Димитър Борумов и Антон Велев прочетоха манифеста, с който е обявена независимостта и припомниха част от националната ни история.
На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, в храма “Св. Четиридесет мъченици” княз Фердинанд със специален манифест обявява България за независимо царство. Новината е посрещната с възторг от целия български народ. Актът за обявяване на независимостта е резултат на смела, но разумна политика, на дипломатически такт и ловко възползване от тогавашната международна ситуация. След извоюване на държавния суверенитет, пред българското правителство се отваря възможността със силата на оръжието и дипломацията да се погрижи за свободата на своите сънародници от Македония и Одринска Тракия.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)