Избрани Новини

Сандански става младежка столица

Балкански младежки фестивал "Младостта на Балканите” ще се проведе от 25 до 27 септември

Водени от целите на Балкански младежки фестивал „Младостта на Балканите”, за 24-та поредна година ние искаме да покажем, че младите хора обичат разнообразието, приемат предизвикателствата и харесват да се забавляват, докато се трудят и творят заедно. Младите хора искат да бъдат забелязани и често по въпроси, които ги вълнуват, да представят, показват, разпространяват и популяризират посланията си по атрактивен, разбираем и незабравим начин!
През 2019 г. фестивалът е различен, защото се поставя акцент върху устойчивото развитие и концепцията за активно участие на жените в обществения живот. Организаторите вярват, че с общи усилия на общността може да се постигнат значими резултати, които пряко и незабавно да повлияят на заобикалящата ни социална, икномическа и екологична среда.
XХIV-то издание на Балканския младежки фестивал “Младостта на Балканите” (БМФ) ще се проведе от 25 до 27 септември традиционно в гр. Сандански и региона.
Всяка година в организацията и провеждането на най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа се включват над 30 доброволци от Сандански и България на възраст между 14 и 30 години и благодарение на Европейската комисия и програма „Еразъм +”, в организацията му през 2019 г. се включиха 3 европейски доброволци от Германия, Франция и Испания, от партньорската организация EUNI PARTNERS - Благоевград. Така, през 2019 година в подготовката и провеждането на фестивала ще участват младежи от 4 различни страни.
Проявите, които ще се осъществяват в рамките на 24-ти БМФ са:
•    Междукултурен обмен
-    Фестивално хоро дефиле с участие на всички участници, гости и домакини
-    Фестивални концерти – с участие на музиканти, певци и танцьори от България, Гърция, Македония, Сърбия, Латвия, Румъния, Турция, Португалия и др.
-    Изложба “Жега, жажда, живот” с фотографии на Славена Караяни и живописни творби на Диана Dezir
-    Младежки еко хепънинг "Малкото е повече!" - за представяне на ползата от разделното събиране на възобновимите отпадъци, чрез забавни състезателни игри, работилницата за създаване на полезни предмети от отпадъчни материали и опаковки
-    Балканско младежко парти
-    ТЯ в Сандански -  представя активните жени на Сандански и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали
-    Запознаване с историческите, културните и туристически забележителности в Сандански и Мелник
•    Фестивални конкурси:
-    Танцов конкурс JUST DANCE COMPETITION за голямата награда и купата на кмета на Община Сандански. Провежда се в три танцови категории, в които се излъчват победители от престижно жури и публика: народни танци; джаз, балет, модърн, контемпорари, хип хоп и брейк.
Благодарение на Балканскяи младежки фестивал, идеята за "Балкани без граници" – граници, изградени от предразсъдъци, стереотипи, недостатъчно познаване и разбиране на другия – процъфтява и има отражение в многобройните приятелства и партньорства, които продължава да създава, като през изминалите 23 години в него са участвали над 12 700 младежи от 28 страни, от цяла Европа.
Най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа се организира от Сдружение “Балкански младежки фестивал “Младостта на Балканите”, неправителствена организация, която работи с млади хора, които са включени пряко в дейността им. Организират  ежегодно фестивала под мотото “Младостта на Балканите днес – бъдеще за Европа утре!”.
Двадесет и четвъртият Балкански младежки фестивал “Младостта на Балканите” се организира в партньорство и с подкрепата на Община Сандански, Дневен център „Св. Неделя”, Хип-хоп формация The Hopers от Сандански, JAR computers, Сдружение EUNI PARTNERS – Благоевград и други.
Основната цел на Балканския младежки фестивал е да подпомага стремежите на младите хора от България, балканските страни и Европа да се опознаят, да обменят информация, да разширят контактите си в цялото разнообразие от интереси и проблеми, умения и възможности за изяви и сътрудничество. Защото, вярват, че младите хора са в основата на положителните промени, заедно ще изградят Балкани без граници, през новия век в Обединена Европа заедно ще създават бъдещето!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов