Избрани Новини

Изложба "Мозайка от занаяти” гостува в Кюстендил

Тя е на Етнографския музей на открито "Етър“ - Габрово

Етнографски музей на открито „Етър“ - Габрово гостува на Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” - Кюстендил с изложбата „Мозайка от занаяти”, посветена на 55-годишнината от откриването на музея на открито. Тя представя традиционните занаяти, характерни за района на Централна Стара планина. Над 200 експоната разказват за тяхното развитие – някои практикувани от векове, други изчезнали, но носещи паметта за времето на битуването си или такива, определяни като „занаяти в риск”, чиято съдба е застрашена.
Сред богатата палитра от занаятчийски изделия може да бъде видяна чантата на търговеца Ради Минев Червенаков от с.Боженци. Тя наподобява дисаги и може да бъде носена не само на рамо, но и да се закача на седлото на коня. Според наследниците на търговеца Червенаков, чантата е произведена в периода 1850-56 г., а техният прародител е бил близък приятел на Петко Р.Славейков. Дружбата им се заражда по време на честите пътувания на двамата до Цариград.
В изложбата са включени и интересни свидетелства за развитието на традиционния занаят златарство през XIX и XX в. Такива са например модели на чакмаци за огниво, изработени от майстор Михо Златар, носещи надпис с неговото име. Той е един от най-изтъкнатите куюмджии- златари и носител на сребърен медал от Лондонското изложение през 1907 г. Мярка за пръстени от началото на двайсети век, притежание на друг известен габровски куюмджия - Игнат Ванков, също може да бъде видяна в експозицията.
„Мозайка от занаяти” показва и изделия на съвременни майстори, участници в национални и международни надпревари, организирани от ЕМО „Етър” в дните на Международния панаир на традиционните занаяти. Изложбата е придружена от филми, представящи характерните занаяти в района на Централна Стара планина.
Автори на изложбата са Росица Бинева и Румяна Денчева – уредници в ЕМО „Етър”, дизайн Мирослав Живков, фотография Росина Пенчева.
Откриването е днес от 17:30 ч. в изложбената зала на джамия „Ахмед бей“. Събитието е част от инициативата Европейски дни на наследството.Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден