Избрани Новини

18-годишна майка отива на съд за смъртта на бебето си

Обвиняемата е проявила престъпна небрежност

Районна прокуратура - Благоевград е внесла за разглежда в съда обвинителен акт срещу Г.С. (на 18 години) за извършено от нея престъпление по чл. 122, ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемата С. до края на м.май 2019 г. била в Дом за деца, лишени от родителска грижа в  Дупница. Поради забременяването й, от страна на социалните служби била издадена заповед за настаняването й в звено „Майка и бебе“ - София. Тя не изпълнила заповедта и се укрила.

По същото време Г.С. заживяла на съпружески начала с А.В., с когото работели като пастири в частна ферма. Двамата обитавали стая в хангар, намиращ се в двора на бившето ТКЗС в с.Падеш, община Благоевград. Помещението било оскъдно обзаведено, условията на живот не били добри.

На 9.07.2019 г. в МБАЛ - Благоевград обвиняемата С. родила момче. Детето се намирало в добро общо състояние. При изписването от болницата лекарите й дали препоръки за правилно кърмене и полагане на адекватни грижи за новороденото. Освен това с епикриза тя била насочена към детска консултация за проследяване на детето от общопрактикуващ лекар и наблюдение. Въпреки задълженията си като родител, С. не посетила незабавно след изписването й лекар-педиатър. Същевременно тя получила полагащите й се социални помощи за раждането на детето и подала молба за отпускане на социални помощи и за отглеждането му.

Новороденото било отглеждано в стаята, обитавана от обвиняемата и А.В., при лоши битови и хигиенни условия. Било хранено приоритетно с кърма, която обаче не достигала. Само веднъж майката го завела на преглед при педиатър, като тогава било установено недохранването му.

На 17.08.2019 г. обвиняемата Г.С. заедно с А.В. и бебето посетили събор в Падеш, където останали до около 02.30 ч. След като се прибрали, легнали да спят, като детето било сложено помежду им. В ранните часове то се разплакало и майката го накърмила в легнало положение, след което не го повдигнала.

Към 08:20 ч. обвиняемата била събудена от А.В., който видял кръв на устата и носа на бебето и установил смъртта му. Бил подаден сигнал на телефон за спешни повиквания 112, след което на място били изпратени полицейски служители.

От изготвената по делото съдебно-медицинска експертиза е видно, че смъртта на детето се дължи на механична асфиксия (запушване) на дихателните пътища от стомашно съдържимо. Именно това е довело до остра дихателна недостатъчност, при липса на вродени аномалии.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)