Избрани Новини

18-годишна майка отива на съд за смъртта на бебето си

Обвиняемата е проявила престъпна небрежност

Районна прокуратура - Благоевград е внесла за разглежда в съда обвинителен акт срещу Г.С. (на 18 години) за извършено от нея престъпление по чл. 122, ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемата С. до края на м.май 2019 г. била в Дом за деца, лишени от родителска грижа в  Дупница. Поради забременяването й, от страна на социалните служби била издадена заповед за настаняването й в звено „Майка и бебе“ - София. Тя не изпълнила заповедта и се укрила.

По същото време Г.С. заживяла на съпружески начала с А.В., с когото работели като пастири в частна ферма. Двамата обитавали стая в хангар, намиращ се в двора на бившето ТКЗС в с.Падеш, община Благоевград. Помещението било оскъдно обзаведено, условията на живот не били добри.

На 9.07.2019 г. в МБАЛ - Благоевград обвиняемата С. родила момче. Детето се намирало в добро общо състояние. При изписването от болницата лекарите й дали препоръки за правилно кърмене и полагане на адекватни грижи за новороденото. Освен това с епикриза тя била насочена към детска консултация за проследяване на детето от общопрактикуващ лекар и наблюдение. Въпреки задълженията си като родител, С. не посетила незабавно след изписването й лекар-педиатър. Същевременно тя получила полагащите й се социални помощи за раждането на детето и подала молба за отпускане на социални помощи и за отглеждането му.

Новороденото било отглеждано в стаята, обитавана от обвиняемата и А.В., при лоши битови и хигиенни условия. Било хранено приоритетно с кърма, която обаче не достигала. Само веднъж майката го завела на преглед при педиатър, като тогава било установено недохранването му.

На 17.08.2019 г. обвиняемата Г.С. заедно с А.В. и бебето посетили събор в Падеш, където останали до около 02.30 ч. След като се прибрали, легнали да спят, като детето било сложено помежду им. В ранните часове то се разплакало и майката го накърмила в легнало положение, след което не го повдигнала.

Към 08:20 ч. обвиняемата била събудена от А.В., който видял кръв на устата и носа на бебето и установил смъртта му. Бил подаден сигнал на телефон за спешни повиквания 112, след което на място били изпратени полицейски служители.

От изготвената по делото съдебно-медицинска експертиза е видно, че смъртта на детето се дължи на механична асфиксия (запушване) на дихателните пътища от стомашно съдържимо. Именно това е довело до остра дихателна недостатъчност, при липса на вродени аномалии.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов