Избрани Новини

КЗП съветва родителите да са внимателни при пазаруването на ученически стоки

Животът

10-09-2019, 09:23

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Започват проверки в магазинната мрежа

Комисията за защита на потребителите извършва проверки в магазинната мрежа и в Интернет на търговци, които предлагат стоки за ученика. Инспекторите следят за обявяването на цените и правилното им прилагане, коректността на отправяните послания и предоставяната информация за характеристиките на облеклата и обувките, ученическите раници и т.н. Сериозен акцент при проверките е безопасността на стоките.

 

Понякога търговците с цел наистина да улеснят родителите предлагат различни оферти, но не винаги това е най-изгодната цена, предупреждават от КЗП. Затова един от акцентите при проверките е коректното обявяване на тези цени. Те проследяват и дали цената съответства на действителността. Той добави, че при проверките се обръща внимание още на безопасността на стоките и верността на информацията за техните характеристики, които често биват описвани доста примамливо да родителите.

 

"Нашият фокус ще бъде и върху онлайн пространството, тъй като в последните години, включително и по жалбите в предишни периоди, виждаме как родителите предпочитат да пазаруват и в интернет, където също се предлагат от електронните магазини доста каталози, комбиниращи необходимите стоки за старта на годината", отбеляза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

 

От контролния орган са проследявали и форуми, в които хората коментират, че след първоначалната еуфория около подготовката на учениците и закупуването на тези стоки, впоследствие са ги видели на други места на по-ниски цени.

 

"Притиснати от времето, обикновено се доверяваме на някой друг вместо нас да реши проблема с целия този списък от необходими неща. Но има достатъчно време и все още да бъде направен внимателен преглед и да бъдат сравнени оферти, за да не се получава впоследствие разочарование. А ние, от своя страна, ще следим за коректността при обявяването на тези промоции и намаления", казва още Димитър Маргаритов.

 

Председателят на КЗП съветва родителите да не се доверяват изцяло на търговците при избора на раница, а да дадат възможност на детето да я изпробва с поставена вътре тежест, за да прецени удобството ѝ, защото т.нар. анатомични и дишащи гърбове добавят към цената на раницата, а често това не е най-удобният вариант за детето.

 

"Има стандарти за ученическите раници, които касаят характеристики като размери, материи, от които те трябва да са направени. Когато се твърди от търговеца, че тези раници имат някакви специфични анатомични предимства и т.н., всичко това трябва да бъде доказано чрез изпитвания и чрез различни тестове", обяснява Маргаритов.

 

В заключение от КЗП съветват родителите да бъдат по-внимателни при избора и да се доверяват не само на търговеца, а и на собствената си преценка и тази на своето дете.

 Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)