С над 400 певци и танцьори Белица посрещна Празника на общината /снимки/

За трета поредна година се проведе "С любов и вяра в общите ценности“

С български фолклор и с участието на над 400 изпълнители на народни песни и танци от България и Северна Македония беше озвучена Белица в празничния 7 септември. Под патронажа на кмета на общината Радослав Ревански се проведе третото издание на празника на община Белица „С любов и вяра в общите ценности“, който тази година бе посветен и на юбилейната 50-годишнина на града.
Участниците в дневната програма от България и Северна Македония потопиха в историята на родните традиции около 4 хиляди жители и гости на общината, събрали се на централния площад. Двойният празник събра на едно място разнообразието на народните песни, танци, музика и обичаи, пресъздадени от самодейците на 23 колектива и много индивидуални изпълнители. Увеселението показа, че музиката и танците обединяват хората, независимо от коя държава или към какъв етнос принадлежат, а Белица знае, че традицията е жива, тогава когато се предава от човек на човек. Знае, че е длъжна да предаде посланието си с любовта и вярата към идните поколения, такава, каквато са я наследили от своите предци, които бяха заредени с непресъхващ оптимизъм и патриотизъм с любов и вяра към родната земя.
„За нас е важно празникът да остане емблема за община Белица“, сподели младият кмет Радослав Ревански. Да остане една безусловна привързаност, която не може да се опорочи за нищо на света. Майка, родила история, дала живот на културата и човечността, определила смисъла на всяко лично и обществено съществуване, майчино чувство на топлота, на принадлежност, на сплотеност и на близост.“
Във вечерната програма известната мъжка фолклорна група „Огражденска четворка“ и фолклорен ансамбъл „Гайтан“ накараха присъстващите да заиграят дълги хора. Многобройни поздравителни адреси до кмета Радослав Ревански, жителите на Белица и общината бяха получени от президента Румен Радев, от председателя на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова, от Мустафа Карадайъ - председател на ДПС, от кмета на Община Сатовча д-р Арбен Мименов, от кмета на Община Борино Мустафа Караахмед, от ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. доктор, инж.Иван Марков, от Синдиката на българските учители с председател Янка Такева, от Асоциацията "Общински гори" с председател Стефан Радев - кмет на Община Сливен, инж.Тихомир Томанов.
Гости на двойния празник бяха народният представител от ДПС Елхан Кълков, Румяна Петкова - изпълнителен директор на АСП - София, Фахри Молайсенов - кмет на община Мадан, Арбен Мименов - кмет на община Сатовча, Минка Капитанова - кмет на община Гърмен, Сайфи Мехмедали - председател на ОбС - Джебел, Цветан Мадански, бивш гл.секретар на агенция „Митници“, Ведат Йюсеин - областен председател на ДПС - Благоевград, Бисер Базеников - зам.областен председател на ДПС - област Смолян, Ахмед Ахмед - председател на ОбС-Белица, Ферди Мурад - общински съветник в община Кърджали, Лъчезар Банков, кмет на с.Копривлен.
Празникът завърши с поп фолк дивата Емилия и тържествена заря.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"