Избрани Новини

Няма нови регистрирани случаи на болестта АЧС при домашните свине на територията на област Плевен

Изплащането на обезщетенията от 300 лв е в ход

„Няма нови регистрирани случаи на болестта АЧС при домашните свине на територията на област Плевен. Предприети са необходимите мерки, произтичащи от положителната проба при умрялото диво прасе в землището на Ралево.” Това стана ясно от доклада на директора на ОДБХ д-р Иван Йорданов, който на заседанието на областната епизоотична комисия, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова, запозна присъстващите с актуалната епизоотична обстановка в област Плевен.

Д-р Йорданов информира, че екипи на ОДБХ – Плевен ще извършват проверки по сигнали и укрити прасета в населените места от 20-километровите зони около двата промишлени свинекомплекса в област Плевен, определени със заповед на областния управител. Ако бъдат констатирани нарушения, своевременно ще бъдат съставяни актове и издавани предписания за съкратен срок от 24 часа за доброволно клане на прасетата. В случай, че и това не бъде изпълнено ще се пристъпи към евтаназиране на животните и загробването на труповете, съгласно закона.

На заседанието на областна епизоотична комисия стана ясно, че изплащането на обезщетенията от 300 лева за дезинфекция, които се полагат на стопаните, изклали доброволно прасетата си, отглеждани от типа „заден двор” в 20 километровите зони около промишлените свинекомплекси в областта, вече е започнало. На хората, които се са посочили банкови сметки средствата се изплащат от екипи на ОДБХ по предварителен график. В понеделник и вторник парите това се случи на територията на община Плевен. Днес екипите ще бъдат в община Левски, а в четвъртък в община Долни Дъбник. Плащанията ще продължат и в следващата седмица. С решение на областната епизоотична комисия всички кметове трябва да са поставили на видно и  достъпно за хората място списъците със стопаните, които ще получат обезщетение за дезинфекция в размер на 300 лв.

С настояване за разширяване на 20 километровите зони се обърна кметът на с. Брест Цецо Луканов. Той изиска жителите на селото също да имат право на обезщетение от 300 лева за това, че доброволно са изклали прасетата си и са дезинфекцирали дворовете си и изтъкна факта, че в Брест има регистрирано огнище на болестта АЧС. Д-р Йорданов отговори, че няма основание за увеличаване обхвата на 20 километровите зони, основавайки се на вече направено запитване до министерството на земеделието, храните и горите. Той уточни, че разширяване на зоните се допуска само в случай на наличие на високорисков обект извън вече определените зони. Такъв обаче в община Гулянци няма.

Заместник-областният управител Татяна Божинова запозна присъстващите с писмо от директора на ДГС Яни Петков, който настоява за становище на комисията по конкретен казус, свързан с разрешение за извозване на вече добита дървесина в район с наложени мерки във връзка с АЧС. След представяне на необходимите документи и графици ОДБХ – Плевен ще се произнесе по казуса, стана ясно от отговора на д-р Йорданов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов