Избрани Новини

Повече ПТП-та през август в Благоевградско в сравнение с юли

Ранени са 46 участници в движението за изминалия месец

На пресконференция в ОДМВР-Благоевград от комисар Антон Доклев, вр.и.д. началник отдел ОП при ОДМВР-Благоевград бе предоставена информация за криминогенната обстановка в областта и постигнатите резултати на дирекцията, създадената организация  за обезпечаването на сигурността на гражданите и безопасността на движението през почивните дни, както и предприетите  охранителни мерки във връзка с началото на новата учебна 2019 /2020 година.  От Вержиния Лазарова - инспектор "Борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни" в сектор "ПКП" при ОДМВР-Благоевград бяха оповестени подробности за работата на полицейските служители в училищата.
Според предоставената статистика за месец август регистрираните престъпления са 220 бр.  спрямо 238 бр. за месец юли, като разкрити за август са 62 броя спрямо 69 бр. за месец юли. През изминалия месец е регистриран един грабеж, който е разкрит. Кражбите са 52 бр., 16 от които са разкрити. Броят на измамите е 3 бр., като е разкрита една. Регистрирани са 19 бр. престъпления, свързани с наркотични вещества, от които полицейските служители са разкрили 5 броя. Посегателствата спрямо МПС са 3 бр., а палежите 11.
С най-голяма разкриваемост на престъпленията е РУ-Разлог - 45 % разкриваемост, следвано от 01 РУ-Благоевград – 38,46 %, РУ-Петрич -37,93 %, 02 РУ- Благоевград – 35,71 %, РУ-Сандански – 30,77 %, РУ-Гоце Делчев – 18,6 % и РУ-Банско – 11,11 %.
Комисар Доклев съобщи, че през изминалия месец на територията, обслужвана от ОДМВР-Благоевград, са проведени 56 СПО, при които са иззети 1 742 килограма зелена листна маса канабис, 1,180 килограма марихуана, 1 037 стръка канабис, 160 грама амфетамин, 0,5 грама хероин и 0,5 грама кокаин, като са задържани 19 лица. Той подчерта също, че продължават и съвместните специализирани полицейски операции със служители на Дирекция „Жандармерия“, по време на които за периода са иззети 0,21 грама амфетамин, около 24,88 грама канабис, 21 бр. тревисти растения канабис с общо тегло 10 килограма и електронна везна. Задържани са 29 лица. Той подчерта, че за спокойствието на гражданите, от старши комисар Дойчин Дойчинов – директор на областната дирекция, е разпоредена нова разстановка на силите и средствата, която включва допълнителни полицейски патрули, както и патрули със служебни кучета за охрана в централните градски части на общинските центрове, а също така и в парковете и градските градинки, които са предпочитано място за разходка.
На пресконференцията бяха съобщени статистически данни, свързани с пътнотранспортния травматизъм, според които през месец август на територията на областта са възникнали 36 бр. ПТП, които са с 16 бр. повече от месец юли, като ранени са 46 участници в движението за изминалия месец – 11 повече от тези през  месец юли. Загинал през август е един човек. За допуснати нарушения по ЗДвП и КЗ са съставени 849 акта, 2 322 фиша и 1 107 електронни фиша.                                      
Във връзка с очаквания интензивен трафик от автомобили преди и по време на предстоящите почивни дни в посока Гърция от комисар Доклев бе оповестена създадената организация на движение, която включва забрана на движението на товарни автомобили, превозващи товари с допустима маса над 12 тона по републиканската пътна мрежа в областта, както следва:
На 5.09. /четвъртък/ - за времето от 16:00 ч. до 20:00 ч. за пътуващите от София в посока ГКПП Кулата и обратно.
На 7.09.2019г. /събота/ - за времето от 10:00 ч. до 14:00 ч. за пътуващите от Благоевград в посока ГКПП „Кулата“.
На 8.09.2019г. /неделя/ - за времето от 14:00 ч. до 20:00 ч. за пътуващите от София в посока ГКПП „Кулата“ и обратно.
С цел облекчаване на пътнико-потока през ГКПП „Кулата“, комисар Доклев призова пътуващите за Гърция по време на предстоящите почивни дни да използват за преминаване ГКПП „Илинден“.                                                       
„Засилено полицейско присъствие е предвидено още от първия учебен ден в районите на учебните заведения, като цивилни и униформени полицаи ще следят за недопускане  на инциденти и нарушения на обществения ред. Предприети са и всички необходими мерки за опазване на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението“ - каза комисар Доклев и допълни, че от 1.09.2019 г. стартира традиционната акция на полицията „Децата  тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, като седмицата от 23 септември до 29 септември е „Седмица за превенция на пътната безопасност“.
От Вержиния Лазарова - инспектор Борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни" в сектор "ПКП" при ОДМВР-Благоевград бяха оповестени подробности за работата на полицейските служители в училищата. Тя подчерта, че основните програми, по които  МВР и училищата ще си сътрудничат през новата 2019/2020 година по линия на превенцията, са „Работа на полицията в училищата“ и „Детско полицейско управление“. Целта и на двете програми е да се опази живота и здравето  на децата, техните права, да се формират умения за правилно поведение в различни ситуации, нетърпимост към престъпните посегателства и да се намалят престъпленията и противообществените прояви, извършени от деца и срещу деца. „Тези програми са мощен механизъм за ранна превенция на подрастващите и намира добър прием от страна на  родители, училищни власти и обществото, като през предстоящата учебна година инспекторите ДПС съвместно с други полицейски служители, съгласно утвърдени графици и при необходимост, ще провеждат беседи по училищата по различни теми“ – каза инспектор Лазарова. Тя допълни, че през последните години се наложило осъществяване на добър обмен на информация между училищните ръководства и ИДПС с цел своевременна намеса и предотвратяване на извършвани противообществени прояви и други престъпления. Преди началото на учебната година ще бъдат проведени срещи с Регионалното управление на образованието, с директорите на училища и детски градини, на които ще се обсъдят  всички мерки за по-бърза реакция на МВР при възникнала необходимост, а през цялата учебна година е предвидено да има проверки в питейните и увеселителни заведения. Онова, за което ще се следи, е дали се спазва Законът за закрила на детето и най-вече спазва ли се забраната за недопускане на непълнолетни и малолетни на такива места след 22 часа без придружители, както и продават ли им се тютюневи изделия и алкохол. Приоритет в работата на полицейските служители по линия на детската престъпност ще бъде превенцията за една успешна и безопасна година.                    



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов