Избрани Новини

Уникална за страната двойна робот-асистирана операция извършиха плевенски уролози

57-годишен пациент постъпил с две злокачествени заболявания

Урологичният екип в УМБАЛ "Света Марина" - Плевен извърши уникална за страната двойна робот-асистирана операция на 57-годишен пациент с две злокачествени заболявания - карцином на простатата и тумор в левият бъбрек. Пациентът постъпва в УМБАЛ „Света Марина“ - Плевен със съмнение за туморен процес в левия бъбрек. Взимат му се простатна биопсия и се извършват скенер и ПЕТскенер. Установява се карцином на простатата и тумор в долния полюс на левият бъбрек с размери 30 мм. Уролозите в Университетска Болница „Света Марина“ – Плевен доц. д-р Николай Колев и д-р Боян Атанасов, които имат натрупан дългогодишен опит в прилагането на минимално инвазивната хирургия, решават да извършат двете операции на един етап с роботизираната система от последно поколение Da Vinci Xi: радикална простатектомия (отстраняване на цялата простата), с двустранна лимфна дисекция и парциална нефректомия (отстраняване на засегнатата от тумора част от бъбрека), използвайки едни и същи портове на роботизираната система. Част от екипа е и урологът д-р Александар Ванов, както и анестезиолозите доц. д-р Камелия Цветанова и д-р Диана Саръиванова. 

Според уролозите, извършили сложната двойна робот-асистирана интервенция, с конвенционалната хирургия това не би могло да бъде направено на един етап, поради необходимостта от два големи разреза, дългото оперативно време и свързания с операцията травматизъм. При конвенционалната хирургия всички тези фактори неминуемо биха довели до по-бавното възстановяване на пациента и риск от усложнения. Коментарът на доц. Николай Колев и д-р Боян Атанасов по повод на предимствата на роботизираната хирургия за пациентите пред конвенционалната бе: „С роботизираната система операцията беше извършена за четири часа, при минимална кръвозагуба (150 мл), време за топла исхемия 13 мин. през 6 порта. На следващият ден пациентът беше в отлична кондиция и бе раздвижен“. 

От януари 2019 година в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен се прилага натрупания 10-годишен опит в роботизираната хирургия в гинекологията при лечението на пациентите. Болницата разполага с роботизирана система от последно поколение, с която се извършват робот-асистирани операции в гинекологията и урологията. Доказани са многобройните ползи за пациентите при прилагането на робот-асистирана хирургия: минимално инвазивна хирургия, прецизност и безопасност за пациента, без разрези и белези, ниска кръвозагуба, намаляване на постоперативната болка и дискомфорт, съкращаване на болничния престой, бързо възстановяване и връщане на пациентите към нормален социален живот.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов