Днес е Международен ден за действия срещу ядрените опити

Във фоайето на Община Благоевград ще бъде излъчен многократно документален филм "Проект АТОМ“

Днес, по повод 29 август - Международен ден за действия срещу ядрените опити, във фоайето на Община Благоевград ще бъде излъчен многократно документален филм „Проект АТОМ“, предоставен от Посолството на Република Казахстан.
Всяка година на 29 август се отбелязва Международен за действия срещу ядрените опити. По предложение на Република Казахстан, Общото събрание на ООН обяви 29 август за Международен ден за действия срещу ядрените опити (Резолюция № 64/35 от 2 декември 2009 година).
В своята резолюция по повод 29 август, Общото събрание на ООН призовава всички държави и системата на ООН, гражданското общество, учените, медиите всяка година да отбелязват този международен ден.
Именно на 29 август 1949 година Съветският съюз осъществи първото тестване на ядреното оръжие на Семипалатинския изпитателен полигон, което отвори една трагична страница в историята на Казахстан.
От 1949 до закриването на полигона през 1991 година на полигона бяха извършени не по-малко от 500 тествания на ядреното оръжие, а общата мощност на взривените ядрени заряди 2,5 пъти надхвърля мощността на бомбата, хвърлена над Хирошима.
И именно на 29 август 1991 година първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев подписа указ за закриването на Семипалатинския ядрен полигон. Този факт бележи старта на процеса на отказ от четвъртия в света по мощност ядрен арсенал.
Преди няколко години по инициатива на първия президент на Казахстан Н.Назарбаев стартира международен проект „АТОМ”. Този проект има за цел, хора от различни държави да имат достъп до информацията относно последиците и заплахите от ядрените опити. Поставя се сложна, но благородна задача: да се обединят усилията на хора от различни държави, завинаги да се спрат ядрените опити, и движението към един безядрен свят да стане последователно и необратимо.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"