Избрани Новини

1157 стопани в област Плевен ще бъдат обезщетени с по 300 лв за дезинфекция

От общо 63-те селища, попадащи в 20 километровите зони, кметовете на 10 населени места не са подали необходимите документи

Изплащането на помощите за дезинфекция във връзка с мерките по АЧС на стопаните, изклали доброволно прасетата си в населените места от 20 километровите зони, ще започне от първи септември.  Първо пари ще се преведат по подадените банкови сметки, а след това, за тези, които нямат посочени банкови сметки, от екипи от ОДБХ-Плевен ще се организира изплащане на средствата на място по населени места и съгласно график, съгласуван с кметовете. Това стана ясно за заседание на областната епизоотична комисия, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова. С решение на комисията кметовете на населените места в 20 километровите зони ще бъдат задължени да поставят на видно и достъпно за жителите място списъците на стопаните, които ще получат по 300 лв. подпомагане от държавата.

По данни на ОДБХ - Плевен от обезщетението от 300 лв. ще се възползват общо 1157 стопани на територията на областта. От общо 63-те селища, попадащи в 20 километровите зони, кметовете на 10 населени места не са подали необходимите документи. Това са селата Къртожабене, Къшин, Опанец, Ралево, Ласкар, Николаево , Пелишат и Коиловци от община Плевен, с. Петърница от община Долни Дъбник и с. Петокладенци от общ. Белене. Д-р Йорданов обяви, че от днес до второ нареждане от Агенцията ОДБХ – Плевен преустановява приема на документи за подпомагане.

"Към 27 август вече повече от месец на територията на област Плевен няма регистрирани нови огнища на заболяването АЧС, както при домашни, така и при диви свине. Анализът на данните, свързани с епизоотичната обстановка в областта, показва устойчива тенденция към прекратяване разпространението на заболяването.”, каза д-р Иван Йорданов – директор на ОБДХ – Плевен. По думите му са приключили проверките по изпълнение на издадените предписания за доброволно клане на прасета в личните стопанства и оттук нататък ще се правят проверки по сигнали за конкретни  случаи на открити прасета или неизпълнение на заповедта на областния управител за доброволно клане в 20 километровите зони около двата промишлени свинекомплекса. Д-р Йорданов информира, че от обявяването на двата случая на АЧС при диви свине в Новачене и Деков в ОДБХ – Плевен до настоящия момент не са постъпили искания за провеждане на неотложни мероприятия в зоните около огнищата.

Във връзка със запитвания относно разширяване на 20 километровите зони д-р Йорданов информира, че такова се допуска само в случай на наличие на други обекти с висок епизоотичен риск за разпространение на АЧС . Такива обекти на територията на област Плевен са четирите кланици. Три от тях са в непосредствена близост до свинекомплекса в с. Малчика  - кланиците в Малчика, Аспарухово и Левски, четвъртата кланица е в непосредствена близост до свинекомплекса в с. Дисевица. Така зоните около тези високорискови обекти съвпада с вече обявените 20 километрови зони и не се налага разширение на зоните.

На заседанието на областната епизоотична комисия заместник -областният управител Татяна Божинова запозна присъстващите с писма от Министерство на земедението, храните и горите и Министерство на здравеопазването във връзка с мерките по обезвреждането на умъртвени животни, избора на терени и площадки за трупните ями, както и изискванията към тях, съгласуването на местоположението на площадките с ВиК операторите, препоръките за дезинфекция и деконтаминация и т.н. Божинова информира присъстващите и за писмо от БДДР за определяне на подходящи терени за загробване на животни на територията на Басейнова дирекция като превантивна мярка за ограничаване разпространението на АЧС.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов