Избрани Новини

Кулинарен фестивал в Баничан представя прочутата огледна баница

Ще има много емоции, автентични ястия, местни обичаи

Първият кулинарен фестивал в гоцеделчевското село Баничан ще се проведе днес от 16 часа, когато е и празникът на селото.
Фестивалът е посветен на прословутия баничански кромид лук и прочутата огледна баница, която се приготвя с него.
Очакват ви много емоции, автентични ястия, местни обичаи.
Село Баничан е известно с хубавата си минерална вода, красивите везани пищюмали (престилки), баничанския кромид лук, множеството щъркели, които гнездят в селото и могат да бъдат гледани в реално време през камери в интернет, както и добродушните магарета в специално изградения за тях Приют край селото.
В края на 2018 г. Читалище “Изгрев” село Баничан  спечели приза на МЕТРО България в конкурса „Кулинарното наследство на България“ и паричната награда от 1000 лв. за подготовката на фестивала.

Ето и рецептата за огледна баница: 
Продукти: точени кори 1 пакет, сирене 250 г, яйца 7 бр., кисело мляко 300 грама, щипка сода бикарбонат, краве масло 125 грама, 3 броя средно големи глави баничански кромид лук.
Нарязаните глави кромид се задушават с кравето масло. В голяма купа се поставят и другите продукти. Едно яйце остава за замазване на горната кора. В подходяща тепсия се редят по две кори и част от сместа. Така, докато свършат всички кори. Последната кора са маже с 1 яйце и малко вода. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса за 35 – 40 минути. След като се извади от фурната, баницата се задушава, завита с кърпа, докато изстине.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов