Избрани Новини

Земляци се срещнаха в Железница

Родова среща събира хиляди потомци на родове от Железница

Вчера село Железница стана по-голямо и по-оживено от обикновено. Хиляди потомци от симитлийското село Железница се събраха на родова среща. Традицията повелява в края на август, на всеки 5 години, потомци на родове от селото да се върнат на мястото си, да споделят ден-два със спомени и разкази за преживяното.
Тази събота и неделя село Железница, община Симитли, стана по-голямо и по-оживено от обикновено. Някога селото е било многолюдно, над 1 000 души са живели в Горна Железница, днес познато като вилна зона с петдесетина къщи. Местните се разпръсват през 1956-1957 година, когато започва одържавяването на земите и създаването на ТКЗС-тата. Стотици семейства се насочват към Северна България да търсят поминък. Изселници от Железница навсякъде има и от времето на насилственото налагане на чужда вяра… тогава селото е опожарено и местните бягат към София. Тогава е създадена софийската Железница.
В парка, под дебела сянка край черквата в Железница, отново се събраха потомците на родовете от Железница. Дойдоха от Варна, Шумен, Мадара. За веселбата на хората се грижеше оркестър, а гост-изпълнители бяха МФГ „Изворите“, Павлина Теова и други. Потомците на родове от Железница поздравиха кметът на общината Апостол Апостолов, председателят на Общинския съвет Владимир Христов, кметът на Железница, Симитли Гергана Гиздова, както и кметът на софийското Железница Дойчин Сремкин.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов