Избрани Новини

95 капана за улов на дива свиня функционират в обхвата на СЦДП

Животът

22-08-2019, 11:54

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те са част от мерките за спиране разпространението на АЧС

Общо 95 капана за улов на дива свиня функционират в териториалния обхват на Северноцентралното държавно предприятие в областите Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград.
В районите, стопансвани от ДЛС и ДГС и държавните дивечовъдни участъци, отдадени за стопанисване на юридически лица и неотдадени – стопансвани от ДГС, действат 55 съоръжения, като 19 от тях са новоизградени.
Функционират също и 40 капана в районите, предоставени за стопанисване на ловните сдружения. Капаните са едно от средствата за справяне с болестта Африканска чума по свинете /АЧС/. С точни джипиес координати се знае местоположението на всяко едно от съоръженията, като ежедневно на терен се извършват проверки и се отчита улова на диви свине. От началото на август в капаните са уловени 42 диви свине. 31 екземпляра са хванати в осемте капана на територията на ТП ДЛС „Воден-Ири Хисар”, 3 броя – в капаните, разположени на територията на ДЛС „Росица” и 8 броя – в Държавен дивечовъден участък „Буковец” – на територията на ТП ДГС „Буйновци”.
137 диви свине пък са били отстреляни при регламентирания индивидуален лов, от служители на СЦДП в държавните ловностопански райони и от стопанисващите дивеча в държавните дивечовъдни участъци. Още 139 броя диви свине са отстреляни от ловците към сдруженията, от територията на предоставените им ловностопански райони. Индивидуалният лов на дива свиня също цели ограничаване на популацията и на разпространението на заразата.
Във връзка с усилията за справяне с АЧС, служителите на предприятието и териториалните му поделения извършват ежедневни обходи на горските територии, по утвърдени от директорите на ТП графици, претърсвайки за трупове на умрели животни. 373 на брой са осъществените към 20 август претърсвания в държавните ловностопански райони и държавните дивечовъдни участъци, а от ловните сдружения отчитат – 482 броя претърсвания.
23 са обозначените инфектирани зони край огнища на АЧС в обхвата на Северноцентралното държавно предприятие в областите В. Търново, Русе, Силистра и Разград. Към 20 август, от петте области, които СЦДП обхваща териториално, единствено в област Габрово няма регистриран случаи на заболели диви свине.

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов