Избрани Новини

Държавните горски стопанства ще извършват всички дейности в горите при стриктно спазване на правилата за биосигурност

Животът

21-08-2019, 17:22

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Областната епизоотична комисия днес проведе редовното си заседание

Областната епизоотична комисия днес проведе редовното си заседание във връзка със заболяването Африканска чума по свинете. В срещата, която беше открита от областния управител проф. д-р Любомира Попова участваха членовете на Областната епизоотична комисия, РЗИ, РДГ, ЛРД Сокол 1884, ОД МВР, ОД Земеделие и РД ПБЗН Велико Търново, ОПУ - Велико Търново, представител на пристанищна инфраструктура, представители на Летище - Горна Оряховица и други институции ангажирани с проблема. Всички представители на институциите участващи в срещата докладваха за постъпваща при тях информация и мерките, които се вземат ежедневно. 
По време на заседанието беше взето решение, всички списъци изготвени от общините за доброволно заклани свине, да бъдат подкрепени и изпратени в МЗХ, за да могат стопаните им да получат обезщетение. Успоредно с това ще има и последващ контрол  при стопаните за коректно подадена информация.
Комисията взе решение да разреши на Държавните горски стопанства да извършват всички дейности в горите, но при стриктно спазване на правилата за биосигурност. Експертите на Държавен фонд Земеделие и ОД Земеделие също ще бъдат задължени да спазват правилата за биосигурност докато работят по време на теренните проверки на земеделските производители.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов