Избрани Новини

Обвинения за собственика на фирмата за вторични суровини под виадукта на "Струма“

Прокуратурата ще проверява дали Пътната агенция и община Дупница са контролирали пункта за вторични суровини

Прокуратурата е повдигнала две обвинения на управителя на фирмата, стопанисваща пункта за вторични суровини, който изгоря под виадукт на магистрала „Струма“ в Дупница, информира БНР. Прокуратурата ще проверява дали Пътната агенция и община Дупница са контролирали пункта за вторични суровини.

Кольо Илиев е обвинен за увреждане на околната среда и за безстопанственост и неосъществен контрол, довели до пожара, съобщиха от Окръжната прокуратура в Кюстендил.

„Едното е престъпление против околната среда. Затова в качеството си на управител, той е управлявал отпадъците не по установения ред и с това е създал опасност за живота и здравето на гражданите и е причинил не маловажни вреди за околната среда. Както и за още едно престъпление при груба небрежност е запалил чужда имот на значителна стойност, а именно съответните съоръжения на АМ „Струма“,  като са последвали значителни вреди“ каза окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова.

Ако обвинението бъде доказано, санкцията предвидена по закон е от 2 до 8 години затвор.

На Илиев е наложена мярка парична гаранция от 5 хиляди лева, която може да обжалва в едноседмичен срок. Той няма право да напуска страната.

Прокуратурата ще проверява дали Пътната агенция и община Дупница са контролирали пункта за вторични суровини, който се запали на 13 август и повреди виадукта.

„Ние ще проверим и дейността на всички контролни органи, които са ангажирани с упражняването на контролни функции по този закон - по Закона за управление на отпадъците. Контролни функции има и АПИ съобразно Закона за пътищата. Контролни функции има и кметът на общината“, каза окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)