Избрани Новини

Бялото братство отбелязва Божествената Нова година

Велико Търново Лайф

19-08-2019, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тогава става събор на Слънцето край рилското езеро Бъбрека

Началото на физическата година според Петър Дънов е на 1 януари, на Духовната година - на 22 март, а Божествената Нова година започва на 19 август.

По традиция големият събор на бялото братство се прави край петото езеро на Рила - Бъбрека на 19 август, по стар стил Преображение Господне. Тогава става събор на Слънцето с представители от всички планети, обяснявал на учениците си Петър Дънов.

"За 19 август - съборният ден - ще се приготвите като за Великден. Ще се измиете, ще се облечете с най-хубавите си дрехи - бяло палто и бяла шапка", учел той последователите си. Чисто облечени те играят паневритмия - танц, в който се съчетават ритъм, музика, движение и мисъл. Ангелите нямат петна по дрехите си, затова внимавайте да сте като тях, предупреждавал Петър Дънов. Всяка година членове на "Бялото братство" изпълняват танца Паневритмия на платото край езерото "Бъбрека" - едно от седемте рилски езера. И тази година се очакват последователи на учението от други държави, като Русия, Полша, Англия, Шотландия, Швейцария и Италия.

По традиция на изгрев слънце се събират близо две хиляди души. В Паневритмията те използват движения, музика и стихове. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Включените музикални инструменти също не са ограничени, но с предимство се използва цигулката. Според последователите на Учението целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог, Вселената. Играят в кръг, а танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка. Паневритмията се състои от три дяла. Първият съдържа 28-упражнения, вторият се нарича "Слънчеви лъчи", а третият – "Пентаграм". Запознатите с духовната наука разглеждат Паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването на Паневритмия човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм. Паневритмията съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинсá Дунó е българин, основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като "езотерично християнство" и окултизъм и което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му – дъновисти. Последователите му се наричат ученици на Всемирното Бяло Братство.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)