Избрани Новини

За първи път за последните 6 години: Кандидатите за войници са повече от местата

Половината от кандидатите не отговарят на изискванията за армията

За първи път в последните шест години кандидатите да започнат работа като войници са повече от обявените свободни места. При обявени от началото на годината конкурси за 760 свободни длъжности има подадени документи от 974 души. Това показват данните на Централното военно окръжие към 15 август, пише в. "24 часа". В момента текат конкурсите за още 146 свободни места във военновъздушните сили, гвардейската част и Националния военен университет.

Реално за първи път може да се каже, че има възможност за подбор, след като от началото на годината започнахме с кампанията "Бъди войник", обясни началникът на Централното военно окръжие полк. Георги Петков. "През тази година имаме средно по 1,28 кандидати за едно свободно място, като например в Сухопътни войски кандидатите са близо 3-ма души за всяко място. За сравнение през миналата година за едно свободно място е имало средно по един кандидат. А е имало коефициент дори под 1", обясни той.

Всъщност предишният наплив за служба като професионален войник е бил в годините на икономическата криза, когато безработицата бе много висока. През 2013 г. например за едно място са се явявали по петима кандидати, но след това е имало години, в които кандидатите са били дори по-малко от обявените свободни места.

"От години армията не присъстваше в градовете и хората не знаеха нищо за нас. Случвало се е сега на събитията от кампанията "Бъди войник" деца да ни бъркат с полицаи. Но с демонстрациите на техника, на умения успяваме да привлечем вниманието на младите", разказва полковникът. Кампанията започна в края на миналата година, когато вече смело от щаба на отбраната обявиха, че липсват поне 5500 войници.

Целта е с информационни борси в 30 града да бъде привлечено вниманието на младите към професията. Според изявление на зам.-началника на отбраната ген. Димитър Илиев кампанията е довела и до 3% увеличение на одобрението към армията.

Въпреки наплива на кандидати обаче отново попълването на липсващите 20% от състава на армията се оказва трудно. Причината е, че много голяма част от кандидатстващите за професионални войници не отговарят на медицинските изисквания за служба в армията, които в момента са доста занижени спрямо медицинските изисквания към наборните войници отпреди 2007 г. Например отпадна ограничението за войници да не се вземат хора, които имат повече от 0,5 диоптъра увреждане на очите.

Според официалната информация 23% от кандидатите да станат професионални войници отпадат по медицински критерии. Реално обаче половината от подалите документи да работят като войници са негодни, показват справки от щаба на отбраната.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)