Избрани Новини

Ромски жени си дават среща в Сандански

Животът

04-08-2019, 17:32

Снимка:

blagoevgrad.utre.bg

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ромска писателка издаде първи роман

Инициатор е ромската общественичка Кирилка Димитрова

Ромски жени от квартал "Изгрев" в Сандански се събират днес на среща. Тя ще се проведе в заведение извън града и е по инициатива на ромската общественичка, бивша акушерка и настояща писателка Кирилка Димитрова.

На срещата ще се обсъдят актуални теми, важни за ромската жена - ролята на образованието за развитието им в търсене на добра професионална реализация. Самата Кирилка Димитрова е пример за непрекъснато личностно усъвършенстване и личната й история, която тя разказва в първия си автобиографичен роман "Орисия", излязал преди около месец, е пример за това.

Тя е акушерка по образование, дълги години работила в родопските села, в здравната служба на Брежани, в акушеро-гинекологичните отделения на болниците в София и Сандански. В нейните ръце са поели първа глътка въздух стотици новородени.

Израснала в бедно семейство в селце край Дунав, тя от малка мечтае за добро образование и  професионално развитие. Свири на различни инструменти, като талантът си е наследила от прочутия в Северна България музикант дядо й Геро. Преминала през много несгоди и житейски изпитания, тя постига мечтата си - дипломира се като акушерка, създава семейство, ражда двама прекрасни сина и се утвърждава като ценен и уважаван специалист.

Успоредно с професионалното си развитие работи и на обществения фронт - съдейства за образованието и доброто развитие на ромските жени и деца. Това продължава да прави и до днес, независимо от възрастта и болежките си. Защото тя вярва, че само доброто образование, което дава възможност за професионално развитие, ще помогне на ромите в пътя им към постепенното интегриране в българското общество. Защото място под слънцето има за всички хора.

Днес на срещата с ромските девойки и жени Кирилка Димитрова ще им представи своята първа книга "Орисия"и ще сподели с тях своето верую, а именно, че доброто образование, волята и упоритият труд дават шанс на всички хора, независимо от пол, вероизповедание или етнос, да се реализират пълноценно в живота и да се чувстват преуспели и щастливи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов