Избрани Новини

Обвиняем с пет присъди застава на подсъдимата скамейка

Отново за поредно незаконно превеждане на чужденци през държавната граница

Районна прокуратура - Петрич е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.Т. за извършено от него престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1, пр. 2 от НК.

Обвиняемият Г.Т. живее в с.Беласица, община Петрич. Осъждан е пет пъти за нарушаване на държавната граница и незаконно превеждане на чужди граждани през нея. Познава много добре района на територията на община Петрич. Въпреки наложените му наказания, целеният поправителен и превъзпитателен ефект не бил постигнат и обвиняемият продължил да извършва същите престъпления.

Неустановено по делото лице се свързало с Т., като двамата се договорили Т. да отиде в Гърция, за да се срещне с група от четирима граждани на Ирак и да ги преведе незаконно през границата в България. Въпросните чужденци по-рано били настанени в бежанския лагер „Дивата“ след залавянето им от полицията на гръцката територия. Били им издадени документи за бежанци. Целта им обаче била да стигнат до Германия, поради което решили незаконно да преминат през територията на България и Румъния. Било им обещано извършването на тази „услуга“ срещу сумата от 6 600 евро на човек.

На 18.04.2019 г. обвиняемият Т. стигнал до Солун, където се свързал с мигрантите. С лек автомобил групата пристигнала в близост до държавната граница на Гърция с България. Около 4 ч. сутринта преминали през река в района на 19 граничен репер и на зазоряване стигнали до с.Кулата, община Петрич. След като прекосили селото, стигнали до канал за напояване на обработваеми площи. Обвиняемият с жестове обяснил на чужденците да го изчакат, за да намери автомобил, с който да продължат за Румъния.

Същевременно в ГПУ Петрич бил получен сигнал относно намиращите се в района на държавната граница чужденци. След предприети от граничните полицаи заградителни мероприятия, те били задържани.

В резултат на проведените издирвателни мероприятия било установено лицето, превело мигрантите – обвиняемият Г.Т. Той бил открит с мокри дрехи и кални обувки около бензиностанция „Лукойл“, в района на с.Чучулигово. След задържането му бил отведен в сградата на ГПУ Петрич, където бил разпознат от гражданите на Ирак като лицето, превело ги незаконно през държавната граница на България.

Поредното за обвиняемия Т. наказателно производство ще продължи в съда. Понастоящем той се намира в затвора в Бобов дол.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов