Избрани Новини

Разлог почете загиналите в Илинденско-Преображенското въстание /снимки/

Венци и цветя поднесоха на паметника на илинденци в местността "Предел“

Преди 116 години на днешната дата избухва Илинденско-Преображенското въстание – връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи, които след Освобождението остават извън пределите на българската държава.
В знак на признателност и почит, днес от 11:30 ч. на паметника на илинденци в местността „Предел“ бяха почетени 116 години от Илинденско-Преображенското въстание. Ръководството на Община Разлог начело с кмета инж.Красимир Герчев, председателя на Общинския съвет д-р Мария Копанарова, народните представители Атанас Стоянов и д-р Емил Тончев, както и евродепутатът Ангел Джамбазки поднесоха венци и цветя пред паметника, който е пантеон на паметта на поколенията местни хора, които помнят делото за освобождението на този край. За да почетат паметта на загиналите, участие взеха мъжката фолклорна група „Годлевски Великден“ и духовият оркестър към НЧ - Разлог "15 септември 1903-1909 г." Пред разветите знамена и паметника за кратко слово застана евродепутатът Ангел Джамбазки, който свърза годишнината от въстанието днес с подписването на договора за сътрудничество между България и Македония.

В Разлог въстанието избухва на 14 срещу 15 септември – Кръстовден. Събитията в Разлог са част от това въстание и в него участва цялото местно население. Над 200 души са убити, изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, изгарят християнските квартали в единствения град Мехомия (днес Разлог) - местният център на въстанието. Разбити са безброй съдби, който може, бяга през Рила планина и търси спасение в майка България.

42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св.Димитър“ - паркът пред Историческия музей. Най-младият от тях е 16-годишният Иван Цуцуманов, а най-възрастният 68-годишният Марко Хаджиев. Останалите са мъже в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца...

Дълбок поклон пред светлата памет на героите !



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов