Избрани Новини

Свиневъдите призоваха за бедствено положение заради африканската чума

В момента 30% от индустриалното свиневъдство у нас вече го няма, което означава , че 450 хиляди животни няма да излязат на пазара

Индустриалните свиневъди призоваха да се обяви бедствено положение у нас заради разпространението на африканска чума, предаде БНТ.

Подкрепени от представители на месодобива, месопреработката и зърнопроизводителите, те поискаха още по-строги мерки за спирането на заразата, която е на път да нанесе огромни икономически загуби на страната. В момента 30% от индустриалното свиневъдство у нас вече го няма, което означава , че 450 хиляди животни няма да излязат на пазара. Застрашен е износът на месо за външните пазари , както и износа на зърно.

"Определяме мерките на правителството като изключително важни за нас и тези мерки могат да свършат работа.Затова апелираме към бедствено положение за страната за да може всички да се подчиняват на едни и същи мерки", посочи Румен Караманов - свиневъд.
"Искам да се обърна към стопаните, които разнасят прасета из цялата страна и ги крият от ветеринарите. Може да ги скриете от органите на БАБХ, но няма как да ги скриете от чумата", каза от своя страна Цветан Илиев от Асоциация на индустриалните свиневъди.

 

 


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)