Избрани Новини

Зам.-министърът на земеделието: Ако не редуцираме популацията на диви свине, сме обречени на неуспех

Той обясни, че една от мерките, за да се спре разпространението на АЧС, е стартирането на ловния сезон и отстрела на диви свине

Ако не редуцираме популацията на диви свине, сме обречени на неуспех. Това заяви пред БНТ заместник - министърът на земеделието Янко Иванов.

Той обясни, че една от мерките, за да се спре разпространението на заразата - африканска чума по свинете, е стартирането на ловния сезон и отстрела на диви свине. Въведена е поправка в стратегията, според която ловците ще могат да ползват и кучета, това ще е разрешено, обаче само за районите, в които до момента не е открита зараза.

Иванов заяви, че след срещата вчера на министър Танева с кметовете от пазарджишко, са стигнали до взаимен компромис.

"Кметовете се съгласиха да съдействат за реализиране на мерките, но поискаха отсрочка от една седмица, защото не могат да се организират за такъв кратък срок да унищожат прасетата в личните стопанства“, уточни зам.-министърът.

"По смисъла на закона на компенсация подлежат тези, които са официално регистрирани. Но се търси начин да се подпомогнат финансово стопаните, да се стимулират, затова че съдействат за изпълнение на мерките. Експертите от ЕК, които бяха у нас, също изразиха мнение, че трябва да се помогне на стопаните, за да имаме тяхното съдействие“, отбеляза Иванов.

„Не може да се неглижира всичко това, което е направено до момента. Има и неща, в които не успяхме или не успяхме в степен, в каквато ни се искаше“, каза още зам. - министърът на земеделието.

По думите му има три типа животни, определени като рискови - диви свине, индустриални свине и свинете, които се отглеждат в лични стопанства.

„Трябваше още преди две години по отношение на дивите свине да постигнем една сериозна редукция. Нормалният годишен отстрел възлиза на около 40-60%, а ние не можахме не само да го достигнем, а в условия на епизоотия трябва да се достигне дори 80% редукция, за да може в рисковите райони да не може да се поддържа инфекцията“, посочи Иванов.

"В момента, в който се пусне ловният сезон - ловците трябва да стрелят колкото патрони имат и колкото могат. Този път трябва да постигнем сериозна редукция на популацията на дивите свине, иначе сме обречени на неуспех. Това, което не успяхме първият път е първото нещо“, категоричен бе той.

По думите му в свинефермите са били инвестирани много пари в мерки за биосигурност. Освен самата инвестиция, тези мерки включват и човешкия фактор, който трябва да спазва самите мерки. Там изглежда се пропука някъде системата. Сега правим анализ, за да видим какво се случва, идентифицирали сме някои и коригираме мерките, каза Иванов.

Третата група - прасетата от личните стопанства са най-уязвимата група. Тези, които имат прасета са ловци, гъбари, билкари, дървосекачи - те ходят в гората и могат да пренесат заразата както от домашните към дивите, така и обратно. Това което можем да направим, е да разделим тези три групи, за да няма пинг-понг ефект между тях, категоричен е Янко Иванов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)