Избрани Новини

Започват Макавеевите дни

Всеки един от тези дни се нарича на месец от годината

Празникът днес е посветен на християнските светци Св.седем мъченици братята Макавеи. Майка им е Соломония, а баща (учител) Елеазар. Загиват за вярата си по времето на сирийското господство над еврейския народ.

Това е първият от дванадесетте Макавееви дни. Всеки един от тези дни се нарича на месец от годината, като се започва от септември и се гадае за времето през годината. Вярва се, че каквото е времето на даден ден, такова ще бъде и през наречения му месец.
Цикълът народни празници „Макавеите" продължава 12 дни - от 1 до 12 август. Първият ден - Егус се празнува най-много от жените, за да не им се „ядат" пръстите, когато предат прежда. На този ден в някои селища тъстът събира своите зетьове на празнична трапеза, като след гощавката ги тупа по гърба с толум, пълен с въздух. Зетьовете се пръскат из двора и с викове обхождат всички кътчета, за да донесат здраве и плодовитост на добитъка. Който работи тоя ден, народното вярване предрича, че огън ще изгори къщата му или вълк ще изяде негов добитък.

Макавеите са свързани с фолклорната метеорология. Старите българи наричали дните от 1 до 12 август на месеците през годината, като първият ден е за месец септември, вторият за октомври, третият - за ноември и т. н. до 12-тия, който е отново за август, но... следващата година. Така разбирали какво ще е времето за цяла година напред, проследявайки тези 12 дни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов