Избрани Новини

80-годишен юбилей чества участък Чепино – Якоруда – Белица

Тържествената програма ще се проведе на гара Белица

Днес на борда на влак „Родопи” ще се отбележи заедно 80-годишния юбилей от откриването на участъка Чепино – Якоруда – Белица от Родопската теснолинейка. Тържествената програма ще се проведе на гара Белица, където на 30.07.1939 година лично цар Борис III открива новопостроената отсечка, управлявайки локомотива на първия влак.
Сутринта в 8:00 ч. на втори коловоз в малката гара Септември „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД ще експонира историческия теснопътен подвижен състав – парен локомотив 60976 с двата ретровагона от царско време. Така ще се даде възможност на всички жители и гости да се докоснат до епохата на 30-те и 40-те години на отминалия ХХ век и да си направят снимки за спомен в автентичната обстановка на старомодните салони, облицовани с дърво – напълно безвъзмездно. Ретросъставът ще остане на гарата за посещение и разглеждане до 13:00 ч.
"В 08:45 ч. ще заминем за гара Белица с редовния влак „Родопи”. Вагоните на еталонната влакова композиция ще превърнем в пътуваща фотоизложба на тема „80 години от достигането на двете чудеса – влак и цар в Разложко”. За уюта на гостите по време на пътуването се движи и бюфет-вагон, в който всеки пътник може да закупи напитки и хапване на достъпни цени.
След като преминем през СПА столицата на Балканите – Велинград, най-високата гара на Балканския полуостров – Аврамово, и магичната Якоруда, в 12:25 ч. ще пристигнем в гара Белица, където ще бъдем посрещнати празнично. Там ще се отслужи молебен за здраве, ще напомним за същия ден преди 80 години, ще почетем паметта на железничарите, дали живота си за Родопската теснолинейка и за финал сме организирали музикална програма и почерпка за гостите.
Заминава се обратно от гара Белица в 15:10 ч. и пристигаме в Септември в 19:21 ч., където има връзка за Пазарджик, Пловдив и София. За пътуването е необходимо да си закупите редовни билети за отиване и връщане с влака от Септември в 08:45 ч. Сутринта също има удобни връзки от София, Пазарджик и Пловдив. Няма да се продават запазени места", съобщават организаторите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)