Избрани Новини

Обявиха за невинни в пране на пари братя, осъдени в Белгия за трафик на жени и сводничество

Крими

29-07-2019, 12:19

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Единият от братята Шишкови сменил фамилията си по време на съдебното следствие

Състав на Окръжен съд - Велико Търново призна днес за невинни братята Ивелин и Владимир Шишкови, обвинени в извършване на финансови операции с парични средства, придобити чрез извършени от тях тежки умишлени престъпления, станали в периода от 2008 до 2010 година. Делото беше образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Велико Търново и се точи от 2015 година.

Ивелин Шишков беше обвинен в извършването на 25 броя финансови операции, а по-малкият му брат Владимир, който  сменил фамилията си по време на съдебното следствие - в 11 броя финансови операции.

Съдът днес е счел, че от събраните в хода на съдебното следствие доказателства не може да се направи категоричен и несъмнен извод, че сделките за закупуване на самолетни билети, внасяне на осигуровки, погасяване на суми по кредити и обзавеждане, са придобити от проституция. Налице са установени разполагаеми средства от законни източници, които надвишават значително сумата по обвинението.

Присъдата може да се обжалва и/или протестира в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд – Велико Търново.

През август 2010 г. антимафиоти атакуваха 7 имота на братя Шишкови във Велико Търново. Те и приятелката на единия Иглика Бакърджиева, бяха закопчани по европейска заповед за арест на съдия-следовател от Брюксел. Апелативният съд им наложи постоянна мярка задържане под стража.
През 2011 г. Шишкови и Бакърджиева получиха осъдителна присъда за сводничество в Белгия. Ивелин беше осъден на 6 г. затвор и глоба от 33 000 евро, а за брат му и за Бакърджиева са постановени по 40 месеца затвор и по 16 500 евро глоба. Тримата бяха признати за виновни, че чрез заплахи и шантаж са принуждавали шест жени да проституират. Следствието е установило, че приходите им от проститутките са превеждани в банков клон във В. Търново. До арестите и обвиненията се стигна след оплакване в белгийската полиция, подадено от малтретирана румънка.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов