Избрани Новини

Няма нови случаи на Африканска чума по свинете на територията на област Плевен

Изчакват се резултати от взети проби от лично стопанство в гр. Искър

Областният управител Мирослав Петров обяви бедствено положение на територията на област Плевен във връзка с Африканската чума по свинете. Той запозна областната епизоотична комисия с мерките, предвидени в заповедта и отговорните органи за нейното изпълнение.

"Вчера е имало работна група в МС, където са присъствали представители на МВР и Министерство на земеделието, храните и горите, ДАНС и др. институции. Обявяването на бедствено положение е единственият бърз и гъвкав механизъм, който позволява  включване  на голям брой компетентни институции, които да окажат съдействие и за да може евентуално да се стартират механизми по финансирането и обезпечаването на процесите, които текат”, каза областният управител Мирослав Петров. Той призова кметовете да влязат във функционалните си задължения и да съдействат на институциите. „Местните избори наближават, но тази тема е изключително важна и въпреки своята непопулярност, това са единствените ефективни мерки за справяне със заболяването АЧС”, каза областният управител Мирослав Петров.

Към този момент няма регистрирани нови случаи на африканска чума по свинете при домашни или диви свине  на територията на област Плевен. Изчакват се резултати от взети проби от лично стопанство в гр. Искър. За това информира директорът на ОДБХ -  Плевен д-р Иван Йорданов. За периода от предходното заседание до днес е приключила работата по събиране и изследване на кръвни проби в 10 километровата зона около огнището в с. Българене, община Левски. Няма положителни проби. В края на предходната седмица успешно е приключила информационната кампания във връзка със заболяването АЧС и мерките срещу неговото разпространение. „Екипите на ОДБХ почти завършиха заключителните дезинфекции във всички огнища на АЧС, които бяха установени и обработени на територията на областта.”, каза д-р Йорданов. Той подчерта, че няма достатъчно отдалечени и безопасни зони. „Много е важно във всяко населено място да има определена площадка за загробване”, каза директорът на ОДБХ – Плевен.

"Проблемът АЧС не е само ветеринарно-медицински проблем. Това е проблем който става социален, икономически и е изключително значим”, каза доц. Чавдар Филипов от факултета по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет в София. Той и колегите му д-р Георги Стоименов и д-р Роман Пепович - Катедра Инфекциозна патология, хигиена, технология и контрол на хранителните продукти от животински произход. Изразиха пълната си подкрепа за взетите мерки от Министерство на земеделието и БАБХ. „Човешкият фактор в момента играе най-голяма роля за разпространението на този вирус. Той не се предава нито с комари, нито с мухи. Няма да долети с птици.”, посочи доц. Филипов. „Хората изпитват недоверие. Развиват се различни конспиративни теории, но истината е една, че се унищожават привидно здрави животни, защото този вирус, този причинител има инкубационен период, който може да варира от няколко дни до няколко седмици. През това време е възможно този вирус да се разпространи и да зари и здрави животни и когато се прояви клиничната картина вече става късно.”, обясни доц. Филипов.

Той и колегите му с готовност отговориха на всички поставени въпроси от журналисти, представители на местната власт и стопани на прасета. Стана ясно, че опити да се разработват ваксини са правени, но до момента такава не е създадена. По думите на д-р Георги Стоименов антителата, които се изграждат не унищожават вируса. Специалистите посочиха, че класическата чума по свинете и Африканската чува по свинете много си приличат като клинична проява, но се причиняват от коренно различни вируси. Доказването на АЧС става само и единствено с лабораторно изследване. Те подчертаха, че замразяването на месото от заклани животни във фризера не унищожава вируса, а го прави латентен. Обект на дискусия бяха още методите за умъртвяване на животните, мерките за биосигурност, загробването на животните и др



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов