Избрани Новини

Скаути и приятели тръгват на гребна регата по Дунав

21 младежи на възраст между 15 и 19 г. от Русе  потеглят на гребен поход по р. Дунав на 19.07(петък). Регата е част от проект "Личностно развитие и насърчаване на лидерските умения посредством скаутския метод" (SCOUT), който се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация "Русе - град на свободния дух", с подкрепата на  Фондация "Еконт".

Скаутите и техните приятели ще тръгнат от село Пиргово, а целта им ще бъде на три етапа да достигнат с. Ряхово. Тръгвайки от землището на с. Пиргово те ще имат задача да достигнат до землището на с. Сандрово, като през деня ще трябва да гребат, а вечер да устройват лагер край хижа „Приста“.  Участниците ще бъдат разделени на три самостоятелни групи(патрули) като всяка група ще трябва да избере своят „капитан” и да направи свои собствен график и план за изпълнение. Младежите ще трябва сами да определят ролите си в патрула и да разпределят задачите и отговорностите, които всеки един тях ще има. С всяка отделна група ще има сертифициран водач на гребния поход (съгласно действащото законодателство всеки гребен поход трябва да бъде ръководен от правоспособен водач на малък кораб, да бъде осигурена придружаваща моторна лодка, както и да бъдат уведомени компетентните органи – Гранична полиция и Дирекция „Речен надзор”). Водачът ще бъде правоспособно лице над 18г. – член на екипа по проекта или доброволец от скаутския клуб. 

Младежите ще гребат в рафтинг лодки(6-8 души), докато ръководителите ще гребат самостоятелно с каяци. През първия ден младежите ще трябва да се разпределят по патрули, да изберат водача на патрула(сред тях), да си разпределят задачите и да изготвят плана си за действие.

Освен гребната регата през следващата седмица скаутите ще имат и обучение по алпийски техники. Сертифицирани инструктори от СТПД „Академик” ще проведат подготовката на децата и младежите в областта на алпинизма, спелеологията, спасителното дело и първата до-лекарска помощ. Тя ще спомогне и за развиването на редица умения у децата и младежите – изграждане на доверие в хората от екипа, способност за работа и вземане на решения при стресови ситуации и ще позволи на децата да преодолеят своите страхове, като се изправят срещу тях.

В началото на септември младежите ще имат и обучение по комуникационни умения и ще подготвят презентации на Целите за устойчиво развитие на ООН.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)