Избрани Новини

Владислав Горанов успокоява гражданите за хакерската атака срещу НАП

Информацията, придобита при хакерската атака, не е достатъчна, за да се направи анализ на имущественото състояние на засегнатите лица

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и финансовият министър Владислав Горанов дойдоха в парламента, за да запознаят народните представители с детайлите около хакерската атака срещу НАП. Това беше поискано след процедурно прекъсване на дебатите за машинното гласуване в зала от депутата от левицата Иван Иванов, информира tribune.bg.

Вътрешният министър запозна депутатите с конкретните факти около пробива в информационната система на НАП, за които се знаеше. Копирани са 11 GB съдържание от масивите на приходната агенция, които представляват фрагментирани данни за ЕГН и други лични данни на български и чужди граждани.

"След справка в НАП е установено, че данните са автентични. Към момента продължават оперативно-издирвателните действия за установяване на извършителя на деянието“, посочи силовият министър.

Финансист Nо 1на държавата Владислав Горанов използва възможността и се извини на българските граждани от трибуната на Народното събрание.

"Искам да успокоя българските граждани, че информацията, придобита при хакерската атака, не е достатъчна, за да се направи анализ на имущественото състояние на засегнатите лица“, подчерта той и потвърди, че данните, публикувани от руския гражданин, за какъвто се представя хакерът, са автентични.

"Това е в резултат на използване на пробив в една от 144-те публични услуги, които предоставя НАП. Във връзка сме с европейската администрация за помощ и съдействие. Засега пробивът е извършен дистанционно, но не е изключено съдействие от вътре. Не е загубена информация в НАП. За съжаление подобни пробиви могат да бъдат проведени и в по-развити държави, което не е оправдание“, напомни финансовият министър.

Той увери депутатите и българските граждани, че НАП има капацитет да изпълнява функциите си.

"Имаме насоки откъде е атаката. Не са изтекли 48 часа, нека поработим още малко, ще участваме във всеки един дебат по темата. Това не прави безкритично отношението ни към информационната система. Това е червена лампа за всяка администрация с големи информационни масиви. Посегателствата не правят услуга на никого, каквато и да е целта на тероризма в света“, убеден е финансистът.

"Не сме търсили съдействие от руската държава“, коментира в кулоарите на парламента вътрешният министър Младен Маринов. Той подчерта, че вече е изпратено писмо до руския сайт, на чийто сървър са качени данните, подадени към българските медии от хакера, осъществил атаката срещу НАП, но към момента няма отговор.

Маринов допълни, че има международни правила, към които нашата държава се придържа, въпреки предположението, че руската държава по-ефективно ще въздейства на въпросния сайт, за да заличи наличната там информация, копирана от масивите на приходната ни агенция.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов