Избрани Новини

Времето в планината се променя много бързо

Важна е екипировката и мобилните телефони

„Планината не е опасна за туристите. Опасно е разбирането им за това какво трябва да правят, предприемайки планински преходи“. Това каза в интервю за Радио Благеовград планинският спасител Георги Ботев. По думите му нещастните случаи стават при подценяване на метеорологичните условия. Той посочи като пример пореден случай с турист в планината.

През миналата седмица в района на Рилския манастир чуждестранен турист се е загубил. Той е бил неподходящо оборудван, без навигация. При падналия дъжд в района е бил премръзнал, мокър и неориентиран. Нашите гори са непроходими, има стръмни дерета и при липса на ориентири човек може да попадне в трудна ситуация, предупреди Георги Ботев. Той посочи като причина за бедстващи туристи в планината и лошата маркировка. На много места тя не се поддържа и това е предпоставка за затрудненото придвижване на туристите.

На територията на НП “Рила“ маркировките се поддържат и са в добро състояние, информира експертът Стефан Кирилов. Той заяви, че до момента в дирекцията на парка не са постъпвали сигнали за нарушена маркировка. Екипи обикалят туристическите маршрути и правят оглед на маркировката, уточни Стефан Кирилов.

И през летния сезон трябва да внимаваме в планината, времето там се променя много бързо. Поради тази причина важна е екипировката и мобилните телефони. Планинските спасители препоръчват на туристите да се застраховат, преди да тръгнат към планината.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов